Els treballs que s'estan fent per a la portada d'aigua a diversos municipis del sud-oest del Bages i que aquests propers dies afectaran diversos camins a l'entorn de Sant Mateu han posat en alerta alguns veïns de la zona. Especialment, els preocupa que es puguin complicar les tasques de bombers, agents forestals, o la mobilitat dels mateixos veïns en cas d'incendi, tenint en compte que estem en plena campanya d'estiu.

Es tracta del projecte d'abastament d'aigua a Fonollosa, Camps i Castelltallat, que ha de fer arribar el subministrament fins a aquest nucli, i que també preveu el canvi de les canonades ja existents en diversos trams de Sant Mateu de Bages, que són velles i estan obsoletes, i se substituiran per unes de noves i de més capacitat.

Els treballs els està fent una empresa filial d'Aigües de Barcelona, però la direcció d'obra és a càrrec del Consell Comarcal del Bages i d'Aigües de Manresa, segons han informat fonts de l'Ajuntament de Sant Mateu. Han explicat que aquestes obres ja fa un temps que s'estan executant, i que es preveien acabar a final de juny però que s'han endarrerit, entre altres coses, perquè han estat víctimes de diversos sabotatges.

Entre els veïns hi ha una certa preocupació pel fet que aquestes obres s'allarguin en el període estiuenc, "i sense que ningú no ens hagi avisat de quins camins quedaran afectats ni per quant de temps", segons va lamentar Miquel Rovira. Després d'haver mantingut una trobada amb la direcció d'obra, ell mateix va explicar a aquest diari que, en principi, quedarien afectats el camí que porta cap a Boixeda des de la carretera que va de Sant Mateu a Castelltallat; el camí de Fontanet al Prat; i el que va de Sant Mateu a Cal Guinardé, per bé que no se n'han precisat els dies. Més enllà del risc pels incendis, Rovira va dir que també se'n pot veure perjudicat el turisme rural de la zona.

Tant l'Ajuntament de Sant Mateu com el Consell Comarcal del Bages han assegurat que, a tot estirar, aquestes obres s'allargaran un mes, però que hi ha moltes possibilitats que durin menys. En qualsevol cas, diuen que els camins no estaran afectats tot aquest temps.

D'altra banda, fonts del Consell Comarcal han assegurat que aquests treballs s'executaran seguint els protocols establerts tenint en compte el lloc i l'època en què es fan, de manera que es té el permís dels forestals, i s'estarà en contacte permanent amb els bombers. A més, "són rases de mig metre" que no haurien de complicar en excés la circulació.

En el seu conjunt, aquest projecte ha de permetre l'arribada de l'aigua des de la Sèquia fins a Castelltallat, passant per Camps, Fonollosa i Sant Mateu. L'Ajuntament de Sant Mateu ha fet una crida perquè es faci un ús responsable de l'aigua, per tal de poder-ne garantir en tot moment el subministrament a la zona.