Establir les directrius i les actuacions adreçades a evitar els risc d'incendis a les urbanitzacions del terme municipal de Sant Salvador de Guardiola és l'objectiu del Pla Director de prevenció d'incendis que l'Ajuntament ha aprovat aquest setmana. El nou document inclou també mesures preventives per a edificacions situades al mig de l'espai forestal.

El nou pla ha anat acompanyat del desenvolupament d'accions sobre el terreny, com ara el simulacre d'incendi del 21 de maig passat, que va servir per comprovar la resposta i el funcionament de tots els recursos i eines de les quals disposa el municipi a l'hora d'afrontar un eventual incendi.

L'experiència viscuda en els darrers anys, especialment el foc forestal que el juliol passat va afectar la urbanització de Ca l'Esteve, ha portat l'Ajuntament a iniciar un treball de definició dels principals factors de risc, a partir del qual s'han definit accions, entre les quals en figuren algunes que requereixen la implicació directa dels particulars i propietaris de parcel·les en zona forestal.

En aquest darrer àmbit, l'Ajuntament ha posat a disposició dels veïns un servei de recollida i tractament del brancatge. Amb aquesta iniciativa, pretén fomentar la neteja de les parcel·les forestals entre els veïns, que únicament s'hauran d'ocupar de les tasques de neteja i avisar els serveis municipals perquè en facin la recollida.

El pla incorpora altres accions, com ara la implementació de les franges de protecció de masies i habitatges en sòl forestal i les franges de protecció en zones urbanitzades. També es preveu posar en marxa un sistema de vigilància periòdica de sòl agrícola, camps abandonats i guarets. D'altra banda, s'intensificarà la neteja de solars i zones verdes urbanes.