Un problema administratiu aboca el Consell Comarcal del Bages a un pla de viabilitat

Té pendent de respondre una al·legació de Sorea, i això li impedeix cobrar de municipis als quals abasteix d'aigua

20.07.2016 | 10:15
Mercè Cardona
Mercè Cardona

El Consell Comarcal del Bages ha hagut d'adoptar un pla econòmic i financer que li permeti posar al dia els seus comptes, després que no ha pogut ingressar 129.000 euros que havia pressupostat el 2015, i que han quedat al descobert amb la liquidació que s'ha fet amb el tancament de l'exercici.

Són els diners que hauria d'haver ingressat dels ajuntaments per a la gestió i explotació de l'abastiment d'aigua en alta del sistema Bages Llobregat, que ofereix als municipis de Sallent, Artés, Calders i Avinyó. Fa qüestió d'un any que es va posar en funcionament i, si bé la depuradora la gestiona Aigües de Manresa, l'empresa subministradora d'Avinyó, Artés i Sallent és Sorea, que en el seu dia va impugnar el reglament que regeix la forma de pagament d'aquest servei.

Sorea demana al Consell Comarcal que presenti la facturació de l'aigua que surt de la depuradora als municipis i no pas a les empreses subministradores com està fent. Sorea va formular aquesta al·legació fa mesos però el Consell -que és qui l'ha de resoldre- encara no hi ha donat resposta, amb l'agreujant que aquesta situació manté aturats els pagaments, i a hores d'ara el Consell ja acumula 223.000 euros pendents d'ingressar d'aquests ajuntaments (els 129.000 pels quals ha de respondre amb el pla de viabilitat són els corresponents al 2015).

Són uns diners pendents de cobrament -i per tant reconeguts-, que arribaran a les arques del Consell tan bon punt ell mateix resolgui l'al·legació (i sempre que Sorea no decideixi recórrer). Tanmateix no poden figurar com a cobrats en la liquidació del pressupost, per la qual cosa el Consell ha trencat la regla de la despesa i s'ha vist automàticament abocat per llei a aprovar un pla econòmic i financer a dos anys. La seva vicepresidenta, Mercè Cardona, nega que hi hagi cap problema de deute, sinó que la regla de la despesa s'ha trencat perquè, de moment, no s'han pogut ingressar aquests diners: "però no hem demanat cap crèdit, i no hem deixat de pagar, perquè ho hem anat fent amb diner ordinari".

Es respira optimisme

Cardona assegura que s'està negociant la resolució de l'al·legació que va presentar Sorea, i està convençuda que aquest setembre s'hi podrà donar una resposta "perquè ens entendrem". Fonts de Sorea van explicar a aquest diari que per part seva també hi ha la màxima voluntat d'entesa.

En aquest context, Cardona confia que aquesta qüestió quedarà resolta la propera tardor i es podran ingressar els diners pendents. "El pla dóna un termini de dos anys per corregir els números", apuntava ahir la vicepresidenta del Consell, però convençuda que "quan cobrem aquesta tardor, haurem restaurat la situació, i el pla quedarà anul·lat".

La liquidació del pressupost del 2015 que el Consell Comarcal va aprovar en el darrer ple es va tancar amb un superàvit de 114.000 euros, "i un cop puguem ingressar els diners que ens falten, encara serà superior", sosté Cardona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Artés aprova demanar als alcaldes un estudi per a un servei funerari comarcal

La proposta la va presentar el grup de la CUP i va tenir el suport de tots els regidors del ple...

Sant Vicenç torna a posar en marxa la figura de l´agent cívic

L'objectiu és incidir en la millora de la recollida selectiva de deixalles

Passejada solidària amb els infants a Sant Joan

Es farà aquest diumenge, organitzada per Creu Roja

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

Després del greu aiguat del juny del 2000 l'ACA va redactar un projecte del qual només ha fet una...

Enllaços recomanats: Premis cinema