L'Ajuntament de Balsareny va presentar aquest dijous el pressupost d'enguany en un acte obert als veïns del municipi. L'alcalde, Albert Neiro, destaca que han aconseguit reduir el pressupost "sense haver de retallar res" i, alhora, incrementar la despesa social en el 40%. La clau, va assegurar, és "l'enginy, moure partides i buscar subvencions".

L'audiència del govern municipal va tenir lloc aquest dijous a les 7 de la tarda a la sala El Sindicat. A part de per presentar el pressupost, que es va aprovar al maig, també va servir per retre comptes del primer any de mandat. Els encarregats de representar el consistori, governat pel partit Gent de Balsareny (GdB), van ser el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Jorge Aguilera, i el mateix Neiro.

El total del pressupost municipal és de 3.397.773 euros. Això suposa una retallada de 146.731 euros respecte a l'any passat. Les inversions es concentren en la millora de la via pública. Un dels objectius que s'ha marcat GdB per a aquest mandat és optimitzar l'eficiència energètica del municipi per tal de reduir la despesa i millorar la sostenibilitat mediambiental. Una auditoria de la Diputació de Barcelona indicarà a final d'any quines són les mesures que cal adoptar. Mentre no se saben els resultats, però, el govern municipal ha optat per dedicar els recursos econòmics a millorar la infraestructura viària.

Segons el consistori, la principal novetat del pressupost ha estat l'augment de la partida d'actuacions i acció social en 46.150 euros, el 40% més que l'any passat. L'increment dels recursos ha permès, entre altres actuacions, duplicar els ajuts d'emergència social, augmentar les hores de la treballadora social, contractar personal per cobrir les vacances de les treballadores familiars del Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) i augmentar les usuàries del servei de teleassistència. El consistori, a més, també ha dut a terme campanyes de sensibilització en l'àmbit de la igualtat i la diversitat.

La inversió en infraestructura més important serà la construcció d'una vorera a la carretera de Moià (popularment coneguda com a carretera d'Avinyó), per fer més segura la circulació al tram que va de la plaça Catalunya al pont del riu Llobregat. Les obres començaran aquest any i es preveu que acabin a principi del 2017.

Una altra actuació destacada és la instal·lació de la primera zona d'esbarjo per a gossos. L'equipament serà d'ús exclusiu per a persones que tinguin animals de companyia, que ara per ara no disposen d'un espai propi i es veuen obligades a sortir als afores del poble o a utilitzar els mateixos parcs que la resta de la gent.

El consistori també destaca altres projectes: la repavimentació dels carrers del Nord i Riera (perifèrics i, segons l'Ajuntament, "històricament oblidats"), l'arranjament de trams de la carretera de Manresa i Berga, la neteja d'un tram de la riera de Roqueta al seu pas pel nucli urbà i l'adaptació dels parcs infantils del municipi perquè els puguin fer servir infants de totes les edats.