Els ajuntaments de Cardona i Flix han decidit formar un front comú per frenar les possibles afectacions que podria ocasionar als dos municipis el cessament de l'activitat de la companyia industrial Ercros, que en el cas de la població bagenca és la que n'explota els runams salins (ja ho va fer amb el nou, i des de fa uns anys ho fa a l'escombrera vella).

Els alcaldes de les dues localitats, Ferran Estruch (Cardona) i Marc Mur (Flix), es van reunir ahir a l'ajuntament de la població tarragonina per debatre conjuntament la problemàtica i acordar mesures. De la reunió en va sortir un acord amb sis punts que estableixen les línies de reivindicació conjuntes, entre les quals destaca el requeriment que fan a la companyia perquè compleixi amb els compromisos ambientals que consideren que té adquirits amb tots dos municipis, derivats de la seva activitat. En el cas de Cardona, com és evident, l'eliminació i restauració completa dels antics runams.

La trobada, a la qual van assistir els regidors dels plens dels dos ajuntaments, va servir per denunciar les conseqüències ambientals i laborals que pot comportar per a les dues poblacions l'anunci de cessament de l'activitat d'Ercros. L'acord també vol salvaguardar els llocs de treball i s'insta la Generalitat de Catalunya a vetllar per la correcta reparació de les problemàtiques ambientals i a impulsar les mesures necessàries per dotar d'alternatives econòmiques les dues zones.

A més, els dos ajuntaments es comprometem a emprendre totes les accions legals i socials que calgui per defensar els seus veïns, els llocs de treball i el futur dels seus territoris. "No potser que s'enriqueixin, contaminin i marxin", va expressar de manera taxativa després de la reunió l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch.

En el document de l'acord es posa en relleu que "una empresa que ha gaudit històricament d'ajuts públics com Ercros ha de contribuir a mantenir el nivell d'ocupació actual als seus centres històrics, com Flix i Cardona", i que "davant els anuncis d'importants inversions a d'altres factories i beneficis creixents [vegeu desglossat] no està justificada la negativa a se- guir invertint en aquestes localitzacions".

És en aquesta línia que manifesten que, "independentment de la situació laboral, exigirem que Ercros es faci responsable dels passius ambientals fruit de les seves activitats a Flix i Cardona. Reclamem que els terrenys industrials de Flix siguin descontaminats i que el runam salí de Cardona es continuï explotant com a salina fins a la seva total eliminació".

Exigències al Govern

En paral·lel, les reclamacions de tots dos ajuntaments apunten cap al Govern català, a qui demanen que "ha de vetllar per la correcta reparació d'ambdós problemes ambientals. Instem l'Agència de Residus de Catalunya i les direccions generals de Qualitat Ambiental i d'Energia i Mines, com a administracions competents, que treballin per garantir la solució òptima. En aquest sentit, cal exigir a Ercros garanties i terminis perquè aquests problemes ambientals se solucionin en un temps raonable".

A més, els representants polítics de Cardona i Flix van aprofitar l'acord per reclamar que el moment que els seus municipis ara pateixen serveixi per posar les bases per evitar situacions de desemparament. És en aquesta línia que el document conjunt subratlla que "un país industrial com Catalunya necessita un ordenament legal que garanteixi que reparacions ambientals com les que volem per als nostres municipis no depenguin de la bona voluntat de l'administració en cada moment", motiu pel qual, afegeixen, "instem els grups del Parlament de Catalunya que impulsin la redacció de les lleis necessàries per garantir la solució als problemes actuals i que situacions com les dels nostres municipis no es repeteixin en el futur".

Davant el temor de l'impacte laboral i social que les decisions d'Ercros puguin provocar, els consistoris de Cardona i de Flix també s'adrecen al Govern de Catalunya perquè "impulsi les mesures necessàries per dotar d'alternatives econòmiques les dues zones". Ho argumenten i reforcen posant de manifest que "els nostres municipis estan en un clar declivi econòmic i demogràfic i no disposen de les eines de competitivitat futura que qualsevol territori requereix", com per exemple "una millora de les comunicacions viàries i ferroviàries, disposar de fibra òptica, gas... són actuacions urgents si volem que el tan repetit reequilibri territorial sigui alguna cosa més que una declaració d'intencions".

Finalment, en el mateix acord els dos ajuntaments expressen el seu compromís conjunt a "emprendre totes les accions legals i socials que calguin per defensar els nostres veïns, els llocs de treball i el futur dels nostres territoris".