L'Ajuntament de Sallent interferirà per aturar el procediment judicial que l'Agència Catalana de l'Habitatge ha iniciat contra una família que no ha pagat el lloguer del seu pis de protecció oficial durant mig any. La família, que té cinc fills, va deixar d'ingressar la mensualitat el desembre del 2015, quan els va arribar un rebut de 550 euros que consideraven abusiu. La quota, segons estipula el contracte, és de 323 euros.

La situació va durar fins al maig: l'Agència reclamava xifres que rondaven els 550 euros i la família es negava a pagar res. Els mesos de juny i juliol van tornar a ingressar el lloguer, però es tractava d'una quantitat més propera als 323 euros del contracte que als 550 que reclama l'Agència. La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Bages, que ha estat ajudant la família, va dir que l'augment en el preu del lloguer es va deure a un error administratiu de l'Agència en el pagament de les quotes de la comunitat de propietaris.

Membres de la PAHC van acompanyar la família a la reunió que va mantenir ahir amb l'alcalde de Sallent, David Saldoni. El batlle va assegurar que farà tot el possible per aturar el procediment judicial. La família, a canvi, es va comprometre a seguir pagant el que li correspon per contracte. "Jo el que recomanaria en tot moment és que els 323 euros es paguessin, perquè es la millor manera de frenar qualsevol procediment judicial. Ja ens cuidarem nosaltres que això no segueixi endavant", va dir Saldoni.

Què passarà amb el deute?

Falta resoldre, però, què passarà amb el deute contret durant els mesos que la família no va pagar el lloguer. A l'inici del juliol la família va rebre una carta on l'Agència Catalana de l'Habitatge els reclamava 3.700 euros.Qui ho pagarà? Aquesta és la incògnita principal. Membres de la PAHC creuen que les molèsties i l'angoixa que la família ha sofert aquests mesos compensen el cost d'utilitzar un immoble que no s'estava pagant. L'Ajuntament, en canvi, considera que reconèixer el deute ajudaria a desencallar la situació. La família assegura que seguirà pagant la quota mensual, però no té clar què farà amb el deute contret per les mensualitats endarrerides. "El que no farem és pagar una xifra desorbitada", va dir un dels fills, Mohamed El Gazi.

Un altre cap per lligar és si l'Agència reconeixerà l'error administratiu que la PAHC diu que va cometre en el cobrament de la quota de la comunitat de propietaris. La família assegura que des de l'abril del 2013, quan es va mudar a l'habitatge de protecció oficial, ha pagat cada mes, d'una banda, el lloguer del pis a l'Agència Catalana de l'Habitatge, i de l'altra, la quota de la comunitat al president (aproximadament 50 euros). Segons la PAHC, el pagament de la comunitat de propietaris no s'havia de cobrar a part del lloguer, sinó en la mateixa partida. A mitjan 2015, l'Agència va detectar aquest error i va començar a ingressar la quota juntament amb el lloguer de cada mes. El desembre, quan van rebre el rebut del lloguer, van veure que aquest era de 550 euros, el 70% més que el preu marcat pel contracte. Va ser aleshores quan van deixar de pagar.

Mesos més tard, els serveis socials de l'Ajuntament de Sallent van elaborar un informe conforme la família no podia pagar més de 380 euros al mes.