L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha concertat un crèdit amb la Diputació de Barcelona per poder fer front a una sentència que l'obliga a indemnitzar l'empresa Estructures Metàl·liques Arqué amb 324.120 euros per haver-li atorgat una llicència d'obres de forma errònia l'any 2000. El crèdit atorgat puja a un total de 479.120 euros (24.058 són subvencionats per la Diputació), que serviran per cobrir la indemnització, i la part que sobri es destinarà a altres inversions.

El pagament dels prop de 325.ooo euros a Estructures Metàl·liques Arqué ve per ordre del jutjat contenciós administratiu número 16, que el juny passat va sentenciar que aquesta quantitat s'havia d'abonar en un únic pagament i en el termini màxim de tres mesos. L'Ajuntament havia sol·licitat fraccionar aquest pagament incloent-hi els interessos, primer a sis anys i després a cinc, però l'empresa va demanar al jutjat l'execució íntegra, i aquest li ha donat la raó.

Ara bé, com que l'Ajuntament comptava poder fer el pagament fraccionat, va preveure una partida de 70.000 euros corresponent a la primera anualitat en el pressupost d'enguany, de manera que la part del crèdit destinada a la indemnització queda en 254.120 euros.

Els fets es remunten a l'any 2000, quan l'aleshores govern municipal en majoria del PSC va atorgar una llicència d'obres a Estructures Metàl·liques Arqué perquè pugués construir una nau al polígon La Ceràmica de Sant Vicenç. Això va motivar la denúncia d'una altra empresa que no hi estava d'acord, i el 2004 un jutge va sentenciar que la llicència havia estat donada de manera errònia i que, per tant, el projecte de la nau no podia prosperar.

Un any més tard, Estructures Metàl·liques Arqué va presentar una reclamació patrimonial a l'Ajuntament de més de 600.000 euros pels danys ocasionats per la llicència inicialment atorgada i després anul·lada, la qual cosa li havia generat despeses per a l'edificació i unes expectatives de lucre que es van veure frustrades. L'Ajuntament, encara del PSC, va desestimar la reclamació per silenci administratiu, i l'empresa va optar per la via judicial, que ara s'ha acabat resolent i implica que el consistori actual (amb un govern en majoria de CiU) haurà de pagar de cop els 324.120 euros que se li demanen.

Un escenari "gens còmode"

El pagament íntegre d'aquesta sentència ha obligat l'Ajuntament a recórrer al crèdit, "i ens perjudica perquè ens situa a més de 250.000 euros de despesa que no teníem prevista", va apuntar el regidor d'Hisenda, Dani Mauriz. Va dir que "no ens ha de portar problemes greus", però va admetre que és un escenari "gens còmode i que no esperàvem", tenint en compte que hi havia l'alternativa del pagament fraccionat que finalment no ha estat possible.

Amb el tancament dels comptes a final d'any "veurem fins a quin punt ens afecta" i si hi haurà d'haver més o menys contenció de cara al 2017, va apuntar el regidor, i va recordar que l'Ajuntament es reserva el dret d'exigir responsabilitats patrimonials al govern de fa 16 anys, tal com va apuntar l'alcalde, Joan Torres, dies enrere a aquest diari.

Els diners del crèdit restants després d'haver cobert la indemnització serviran, en gran part, per a la urbanització del carrer Via Augusta (s'hi destinaran uns 175.000 euros), i la resta, "per a inversions més petites", especialment de cara a la millora de camins rurals com el del Raval del Clot, o per a la renovació de mobiliari divers.