El secretari general del departament de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, reclama a l'empresa Ercros que sigui clara i concreti quins són els seus plans per a l'explotació que té activa a Cardona, d'on extreu sal dels antics runams (actualment del vell, que és el que hi queda).

Ginesta va expressar aquesta demanda ahir, després de mantenir una reunió amb l'alcalde cardoní, Ferran Estruch, i amb representants dels treballadors de la planta que hi ha al municipi, ja que en aquesta trobada va constatar que no havien estat informats de les intencions de l'empresa, per la qual cosa Ginesta va denunciar la "baixa sensibilitat d'Ercros vers els treballadors, el municipi i el Govern de la Generalitat".

És en aquest context que el secretari general de Treball ha exigit a la companyia "claredat, informació i un pla social que faci justícia territorial amb Cardona i la comarca i salvi el nombre més gran de llocs de treball possibles al mateix territori, ja que les recol·locacions que han proposat en alguns casos comporten indirectament que els treballadors hagin de marxar".

Josep Ginesta ha exigit a l'empresa "responsabilitat social envers els treballadors i el medi ambient a Cardona" i alhora, "una sensibilitat més alta i comunicar formalment al Comitè d'Empresa i institucions implicades els seus plans de futur", després de constatar que l'empresa no havia traslladat la informació d'aquests a les institucions i als treballadors de Cardona sobre la possibilitat que deixi d'extreure material de l'antic dipòsit de rebuig a final del 2017 i, per tant, no es pugui completar la recuperació de la Vall Salina, tal com s'havia compromès.

Segons les informacions que s'han anat coneixent les darreres setmanes, de les quals aquest diari s'ha anat fent ressò, Ercros s'estaria plantejant el tancament de la seva activitat a Cardona per a final del 2017, fet que va comportar que el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies i el director general de Relacions Laborals es reunissin ahir d'urgència amb l'alcalde de Cardona i els delegats dels treballadors. Fins ara, la companyia ha mantingut que no tenia cap decisió presa.

El secretari general del departament de Treball va recordar a Ercros que "ha estat durant molts anys utilitzant els recursos naturals de Cardona [en referència a l'explotació dels runams com a recurs]; les persones han dedicat el seu treball i les seves vides a l'empresa, i, per això, en aquest procés de desinversió, Ercros ha de posar l'accent en la capacitat de quants llocs de treball conserva a Cardona o que una nova empresa en recuperi part dels actuals".

Josep Ginesta va advertir Ercros que el seu departament "estarà amatent" a les causes que al·legui per justificar el tancament de la planta de Cardona. "Si les causes es produeixen a final del 2017, el tancament no s'hauria de fer abans", va subratllar Ginesta.