Els treballadors de la planta d'Ercros a Cardona (Bages), encarregada d'explotar els runams salins que hi van quedar de l'explotació potàssica, han organitzat una marxa lenta per al proper 12 d'agost per protestar contra el possible tancament de la fàbrica, on treballen 35 persones. La protesta es farà a la tarda i consistirà en una marxa lenta de vehicles que anirà des de Sallent fins a Cardona per les carreteres C-25 i C-55.

Segons va detallar el delegat sindical de la planta, Josep Maria Peña, aquesta serà la primera d'un seguit de protestes que es duran a terme al llarg de l'agost i que consistiran en concentracions i talls de carretera. Segons Peña, tot i que l'empresa encara no ho ha comunicat oficialment i ha mantingut que no havia pres cap decisió sobre el futur d'aquesta part de la factoria, donen per fet que "el tancament de la planta és gairebé inevitable" i, per això, "ens mourem per evitar-ho".

Tal com ha anat informant Regió7, l'empresa química Ercros ha anunciat la seva marxa del municipi ebrenc de Flix per al 2017 i ha donat senyals evidents de voler deixar l'activitat a Cardona quan pugui optar a abastir-se de sal més pura (segurament de Súria, quan posi en marxa la producció de sal vacuum), tot i que aquesta última decisió encara no l'ha comunicat oficialment. Davant d'aquesta situació, els treballadors de la planta de Cardona s'han organitzat per dur a terme diverses mobilitzacions per fer visible la seva problemàtica. Segons Peña, en el moment que la química Ercros hagi segellat un contracte amb el distribuïdor de sal vacuum, "el més probable és que faci oficial el tancament de la planta de Cardona". Davant d'això, va dir Peña, "ens mobilitzarem per evitar aquest possible tancament".

El delegat sindical va qualificar la situació actual de "caòtica", ja que, segons va manifestar, "el fet que l'empresa no digui clarament els seus plans de futur crea incertesa entre els treballadors". El responsable sindical veu injustificat el tancament de la planta de Cardona davant dels comptes positius de l'empresa Ercros, que el primer semestre de l'any ha tingut uns beneficis de 19,6 milions d'euros.

Peña va assegurar que el tancament seria un cop molt dur per al municipi i la comarca del Bages, ja que, tot i que directament l'empresa dóna feina a 35 persones, "indirectament en són moltes més". El representant sindical va agrair el suport que han rebut els treballadors per part de l'Ajuntament de Cardona i el seu alcalde, Ferran Estruch. Tal com va informar aquest diari, el batlle cardoní es va reunir fa una setmana amb l'alcalde de Flix, Marc Mur, per reclamar conjuntament a l'empresa Ercros que assumeixi els seus passius ambientals, que en el cas del municipi bagenc són els runams.

Els dos alcaldes també han mantingut reunions amb representants dels grups polítics al Parlament per traslladar-los la problemàtica que generaria el possible tancament d'Ercros amb un doble objectiu: reclamar la implicació del Govern en la resolució del problema i forçar una compareixença parlamentària de la direcció d'Ercros.