L'espai verd que més famílies manresanes rep es revalora a l'alça. Més esportistes i més visitants s'hi estan apropant aquest estiu, i entre les xifres de persones que hi van aquest any hi ha una dada significativa: hi han tret el cap els primers turistes estrangers. A part, els ciutadans de la capital bagenca i d'altres municipis propers s'han fet seu el parc un estiu més i aprofiten per passar el dia en família o passejar-hi durant el matí o la tarda amb els amics.

La dada que més evidencia que el parc de l'Agulla és un actiu paisatgístic i d'oci ciutadà a l'alça, sobretot durant l'estiu, és l'increment de persones que han sol·licitat informació al Centre de Visitants del Parc de la Sèquia o que han participat en alguna de les activitats organitzades pel parc. Al llarg del juliol n'hi ha hagut 613, una cinquantena més que durant el mateix període de l'any passat. Un dels guies, que ahir era al centre, Albert Playà, va assegurar que "en els darrers tres estius s'ha anat notant un augment de visitants que vénen a demanar informació de les rutes que es poden fer caminant o en bicicleta". Tot i que els darrers anys no hi hagut cap boom, sí que hi ha una tendència a l'alça de visitants de fora de la regió central que s'apropen al parc de l'Agulla.

La gran majoria procedeixen del Vallès Occidental i Oriental, i de les ciutats de Girona i Lleida -o de municipis propers a aquestes dues capitals-. Les millores a l'eix Transversal de fa tres anys han ajudat a donar un impuls a actius manresans com el parc de l'Agulla. També hi ha visitants de la Catalunya Central que demanen informació més concreta, perquè ja coneixen l'entorn i volen mapes per fer-hi excursions.

Els estrangers

Una dada que de moment és anecdòtica, però que si es contextualitza amb la revaloració del parc de l'Agulla resulta significativa, és que per primer cop s'hi ha registrat la visita de turistes estrangers amb la finalitat de fer alguna excursió a l'entorn de la sèquia. Durant el juliol n'han passat una quinzena provinents d'altres països europeus. "Són pocs, però s'ha de tenir en compte que abans no en venien. L'any passat va venir una parella de francesos que hi van arribar perquè es van despistar", va explicar Playà.

Hi han anat famílies franceses i alemanyes, a part d'una parella d'holandesos i una altra de canadenca. "Es tracta de famílies que estan en càmpings de la comarca o s'allotgen a la zona metropolitana i als quals els han recomanat venir per fer-hi una excursió", va afirmar el guia del parc de la Sèquia. S'ha de tenir en compte que els responsables del parc n'han potenciat la promoció i hi ha més vincles amb entitats del territori per organitzar-hi activitats.

Més esportistes

La presència creixent d'esportistes és l'altra prova de la revaloració del parc de l'Agulla. Cada cop hi ha més persones que, mogudes per fer una vida sana tot practicant esport, van a córrer, i molts ho fan al parc de l'Agulla. A part, és el punt de partida o d'arribada de ciclistes que fan un recorregut pel Bages. Josep Martín, manresà de 70 anys, es va aturar en un dels bancs del parc a descansar després de pedalar durant més de quatre hores. Va anar més enllà del Bages i va arribar fins al poble berguedà de l'Espunyola. "Normalment acabo aquí perquè és un lloc ideal per descansar després de la pràctica esportiva", va explicar.

Josep Gluselles també va sortir amb amics a fer una ruta en bicicleta, i van finalitzar l'itinerari al parc de l'Agulla, on van prendre un refresc al bar que hi ha a l'espai. "És el punt on acabem moltes de les sortides que fem, perquè va molt bé per acabar de desconnectar", va afirmar.

Les famílies

A llarg del dia d'ahir s'hi veien persones de totes les edats, però sobretot famílies, que aprofitaven el cap de setmana per relaxar-se i desconnectar al parc. Una postal típica d'aquest període de l'any a Manresa. Al vespre, quan el Sol feia el darrer recorregut abans d'amagar-se, la presència de visitants va augmentar per aprofitar les agradables temperatures d'aquella hora al parc de l'Agulla. A partir de les set de la tarda costava més trobar un espai per estacionar el cotxe.

Bibi Liman, de 55 anys i resident a Sallent, hi va habitualment amb la família. "Ens agrada venir a berenar perquè hi podem jugar amb el nen", va explicar. "Teníem una estona lliure aquest matí i hem aprofitat per venir aquí, perquè amb les altes temperatures estar sota una ombra del parc és el millor que es pot fer", va explicar Yolanda Talavera, de 41 anys. "És el millor espai que tenim a Manresa durant els mesos de calor. De fet, hem vingut jugar amb el meu fill i s'ha trobat un amic, sense haver quedat prèviament, i han passat l'estona junts", va dir Jordi Guitart, de 43 anys. Una prova que els manresans se senten seu l'espai.