L'Ajuntament de Súria ha aprovat inicialment la segona fase per adequar una nau de l'església del Roser, al poble vell, com a espai museístic. Els treballs s'emmarquen en el projecte iniciat el 2002 per reivindicar els elements històrics que hi ha a l'església i al castell, i pretenen dotar el temple d'un espai museístic on s'exposaran les troballes arqueològiques de les campanyes d'excavacions al jaciment de les Guixeres.

Gràcies a un acord amb el bisbat de Vic, que va cedir al consistori l'ús d'aquest espai, des del 2008 hi ha projectada la museïtzació de la nau lateral esquerra, on ja s'han anat fent diferents actuacions. La darrera va finalitzar fa un parell de mesos i va suposar "el sanejament de les parets de la nau lateral i la millora dels accessos, amb la reconstrucció dels graons i baranes d'accés a l'església", segons va explicar l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas.

Ara, amb la nova fase d'obres que s'acaba d'aprovar inicialment, el consistori preveu seguir adequant l'espai per al museu amb una ajuda de la Diputació que també inclourà la reparació de la part superior del campanar, on hi ha goteres. Tot plegat, suposarà una inversió aproximada de 40.000 euros, que se sumaran als 40.000 que ja s'hi han invertit en les darreres millores.

La obres per adequar l'espai no tenen un termini de finalització fixat, ja que estan subjectes a les subvencions que es puguin obtenir, va apuntar l'alcalde. La intervenció a l'església del Roser de Súria, que va començar el 2002 (vegeu desglossat), permetrà, entre altres coses, fer "un circuit més obert" perquè es podrà pujar a dalt de l'església per visitar el campanar, ja que ara només són visitables la nau central i la part de l'absis, va assegurar Canudas.