El Govern preveu 42 milions en cinc anys per reduir la salinitat als rius del Bages

La inversió correspon a un total de set actuacions abans de finals del 2021

15.08.2016 | 07:34
El riu Llobregat al seu pas per Sant Vicenç de Castellet.

Fins al 2021, la Generalitat té programades un total de set grans actuacions que sumen 42,2 milions d'euros als trams bagencs del Llobregat i Cardener amb un objectiu principal: reduir la contaminació salina de la conca. La construcció del nou col·lector de salmorres és la intervenció de més envergadura, ja que suposa el 73% de la inversió total prevista (que no anirà únicament a càrrec de l'administració catalana).

També s'hi inclou la captació de diferents surgències salines, la retirada del runam vell de Cardona i la restauració de la part on hi havia el nou i de la Vall Salina, les connexions d'afluents salins d'origen industrial i mesures correctores derivades de l'activitat minera de Súria, Sallent i Balsareny.

Tot plegat és el que recull el programa de mesures del Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya elaborat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per a aquest període de cinc anys. De fet, en aquest capítol de dessalinització de la conca del Llobregat no hi ha actuacions noves, sinó que es tracta de projectes que s'arrosseguen de fa anys i que s'han anat endarrerint.

Segons consta en el document, la finalitat d'aquest conjunt de mesures és "millorar la qualitat de la conca del Llobregat com a recurs destinat a l'abastament, i assolir el bon estat ecològic respecte els paràmetres fisicoquímics que determinen la salinitat al medi", i que per aconseguir aquest objectiu "és necessari eliminar o atenuar la contaminació salina que actualment hi ha a la conca, analitzant-ne les diferents aportacions, d'origen natural o antròpic [per l'activitat industrial]".

Segons aquest pla, la salinitat del Bages "provoca una afecció que es trasllada a diverses masses d'aigua superficials i subterrània, amb una important repercussió sobre el seu estat i els usos de l'aigua, per l'excés de sals que poden contenir". El document concreta que aquesta problemàtica "afecta el 5% de les masses d'aigua subterrània, i el 4% de les masses d'aigua de rius de manera comprovada". També s'hi argumenta que l'origen de la salinització de la conca del Llobregat "es deu tant per factors naturals, com antròpics: filtracions i escorrentius dels dipòsits salins, pèrdues del col·lector de salmorres i avaries o trencaments fortuïts". També en el programa de mesures es detalla que del volum d'inversió de 42,2 milions d'euros previst per a aquest període de cinc anys, 25,5 corresponen directament a l'ACA, i els 16,6 restants "recauen en altres entitats", empreses que realitzen les explotacions mineres.

Com s'esmentava anteriorment, el projecte de més envergadura d'aquest pla és el de construcció del nou col·lector de salmorres des d'Abrera fins a Cardona i Balsareny, per augmentar la capacitat de l'actual, que ha quedat clarament insuficient, i resoldre'n els continus problemes de vessaments. La intercepció de surgències salines va lligada també al projecte del col·lector, ja que s'han de reconduir cap a aquesta canalització. Les mesures correctores corresponen a actuacions als runams que, segons el document, ICL-Iberia "executa de forma progressiva" sobre la base de les autoritzacions ambientals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema