El Govern preveu 42 milions en cinc anys per reduir la salinitat als rius del Bages

La inversió correspon a un total de set actuacions abans de finals del 2021

15.08.2016 | 07:34
El riu Llobregat al seu pas per Sant Vicenç de Castellet.
El riu Llobregat al seu pas per Sant Vicenç de Castellet.

Fins al 2021, la Generalitat té programades un total de set grans actuacions que sumen 42,2 milions d'euros als trams bagencs del Llobregat i Cardener amb un objectiu principal: reduir la contaminació salina de la conca. La construcció del nou col·lector de salmorres és la intervenció de més envergadura, ja que suposa el 73% de la inversió total prevista (que no anirà únicament a càrrec de l'administració catalana).

També s'hi inclou la captació de diferents surgències salines, la retirada del runam vell de Cardona i la restauració de la part on hi havia el nou i de la Vall Salina, les connexions d'afluents salins d'origen industrial i mesures correctores derivades de l'activitat minera de Súria, Sallent i Balsareny.

Tot plegat és el que recull el programa de mesures del Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya elaborat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per a aquest període de cinc anys. De fet, en aquest capítol de dessalinització de la conca del Llobregat no hi ha actuacions noves, sinó que es tracta de projectes que s'arrosseguen de fa anys i que s'han anat endarrerint.

Segons consta en el document, la finalitat d'aquest conjunt de mesures és "millorar la qualitat de la conca del Llobregat com a recurs destinat a l'abastament, i assolir el bon estat ecològic respecte els paràmetres fisicoquímics que determinen la salinitat al medi", i que per aconseguir aquest objectiu "és necessari eliminar o atenuar la contaminació salina que actualment hi ha a la conca, analitzant-ne les diferents aportacions, d'origen natural o antròpic [per l'activitat industrial]".

Segons aquest pla, la salinitat del Bages "provoca una afecció que es trasllada a diverses masses d'aigua superficials i subterrània, amb una important repercussió sobre el seu estat i els usos de l'aigua, per l'excés de sals que poden contenir". El document concreta que aquesta problemàtica "afecta el 5% de les masses d'aigua subterrània, i el 4% de les masses d'aigua de rius de manera comprovada". També s'hi argumenta que l'origen de la salinització de la conca del Llobregat "es deu tant per factors naturals, com antròpics: filtracions i escorrentius dels dipòsits salins, pèrdues del col·lector de salmorres i avaries o trencaments fortuïts". També en el programa de mesures es detalla que del volum d'inversió de 42,2 milions d'euros previst per a aquest període de cinc anys, 25,5 corresponen directament a l'ACA, i els 16,6 restants "recauen en altres entitats", empreses que realitzen les explotacions mineres.

Com s'esmentava anteriorment, el projecte de més envergadura d'aquest pla és el de construcció del nou col·lector de salmorres des d'Abrera fins a Cardona i Balsareny, per augmentar la capacitat de l'actual, que ha quedat clarament insuficient, i resoldre'n els continus problemes de vessaments. La intercepció de surgències salines va lligada també al projecte del col·lector, ja que s'han de reconduir cap a aquesta canalització. Les mesures correctores corresponen a actuacions als runams que, segons el document, ICL-Iberia "executa de forma progressiva" sobre la base de les autoritzacions ambientals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La imatge de la Moreneta col.locada dalt del cim del Cavall Bernat
La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Membres dels cossos muntanyencs de la Catalunya Central viatjaran a la zona del Nepal afectada per...

Enllaços recomanats: Premis cinema