El Síndic de Greuges de Catalunya ha demanat al departament de Governació de la Generalitat que agiliti els tràmits per tal de fer efectiva la creació de la comarca del Lluçanès, un any després que el territori votés majoritàriament a favor de la constitució de la comarca.

La petició arriba després que el departament de Governació hagi informat el Síndic del trasllat al Parlament de l'informe sobre el procés participatiu per a la creació de la comarca, tenint en compte que ara fa un any el Síndic va obrir una actuació d'ofici per supervisar la postura del departament i de les administracions locals implicades després dels resultats registrats en el procés participatiu sobre la constitució de la nova comarca. Va tenir el 55 % de participació, i els vots favorables a la creació de la nova comarca van superar el 70% del total. Malgrat aquest elevat percentatge, cinc dels tretze municipis del territori hi van votar en contra.

Paral·lelament a la petició d'agilitar el procés per constituir el Lluçanès, el Síndic de Greuges també recomana que es treballi per afavorir l'adhesió voluntària dels municipis en què el resultat de la consulta va ser desfavorable a la creació de la comarca. La constitució efectiva del Lluçanès no es portarà a terme fins a la constitució dels nous governs locals que sorgeixin de les properes eleccions municipals.

El Síndic conclou que, si bé la consulta que es va fer no és un tràmit legalment preceptiu ni vinculant, és un instrument de legítima participació democràtica impulsat pel Parlament, de manera que els seus resultats han de tenir na resposta motivada per part de l'Administració.