Un grup de veïns del carrer Vilaseca de Sant Joan de Vilatorrada reclama a l'Ajuntament que retiri el punt verd de recollida de residus situat al pàrquing del supermercat Dia. Els santjoanencs es queixen de les males olors i de l'incivisme de la gent que deixa les escombraries al terra. Demà, al mercat setmanal del mateix carrer, recolliran signatures per demanar al consistori que s'endugui els 24 contenidors i la zona de recollida de residus voluminosos.

L'Ajuntament preveu fer canvis per millorar l'organització del punt verd, però no el traslladarà. El regidor de Medi Ambient, Ramon Planell, ha avançat a Regió7 que el consistori incrementarà la freqüència de recollida de residus d'un a dos dies a la setmana a partir del setembre. També canviarà els dos contenidors d'obra que serveixen per recollir aparells elèctrics i fustes per d'altres amb forma de gàbia, ja que ara hi ha gent que hi aboca runa. A més, es millorarà el tancat de l'espai per tal que només es pugui veure per la banda de l'aparcament.

El punt verd està integrat per 24 contenidors. N'hi ha vuit de recollida de plàstic, set de rebuig, tres de matèria orgànica i dos de paper i vidre. Hi ha un dipòsit de roba vella i un petit contenidor per a oli de cuina (ahir havia vessat i la brigada va haver de netejar el carrer). A més, hi ha els dos contenidors per aparells elèctrics i fustes i una zona de recollida de residus voluminosos, com matalassos i sofàs.

Planell reconeix que cal millorar-ne determinats aspectes; el principal problema, diu, és l'incivisme de la gent que deixa les deixalles escampades pel terra i fa un mal ús dels contenidors. Tanmateix, el balanç és positiu. "Com a punt verd està funcionant. El divendres passat hi havia sis matalassos. Això vol dir que aquests matalassos no ens els trobarem pel poble", diu.

El punt verd és una prova pilot a Sant Joan. El consistori vol obrir-ne de nous en diferents zones del poble. Un dels problemes que aquests punts han de solucionar és l'abandonament de residus voluminosos, que Planell considera "molt greu". El regidor creu que la ubicació de la deixalleria, a les afores, desincentiva que la gent hi vagi expressament per dur-hi els residus més grossos.

Els veïns critiquen l'Ajuntament per no haver-los comunicat la instal·lació del punt verd davant de casa seva. De fet, Planell se sorprèn en saber que hi ha veïns molestos amb l'ubicació dels contenidors. "Sabia que hi havia una persona, però res més", diu. El regidor es compromet a iniciar un diàleg amb els veïns a partir de la setmana vinent.

Olors al mercat setmanal

El punt verd se situa al bell mig del mercat setmanal de cada dijous. Segons els veïns, hi ha venedors que es queixen d'una baixada en els ingressos causada per les males olors dels contenidors. "Jo vaig dir-li a una venedora que jo no li compraria fruita per l'olor", diu Ascensió Molina, una veïna.

Si bé Planell reconeix haver parlat amb venedors que es queixen de les olors, assegura que la principal pega és la falta d'espai per aparcar els camions: "hi ha 16 places menys d'aparcament. Abans els comerciants deixaven els camions darrere mateix de la paradeta i ara se'ls han d'emportar després de descarregar".

Alguns veïns, però, asseguren que el problema va més enllà. Maria Vidal diu que sovint es troba amb cotxes aparcats davant del seu garatge: "Em diuen 'és un moment', però quan he d'anar al metge no puc esperar-me".