L'Ajuntament de Castellnou de Bages reclama mesures urgents al bisbat de Vic després de l'esfondrament, ara fa quatre mesos, de l'antiga rectoria d'Argençola, que va obligar a tancar i acordonar l'ermita del costat on es feia missa cada diumenge.

Un informe elaborat poc després pels tècnics recomanava algunes mesures per assegurar l'ermita i enderrocar del tot l'edifici esfondrat, però en tot aquest temps el bisbat (que n'és el propietari) "no hi ha fet res", lamenta l'alcalde de Castellnou, Francesc Martínez, amb el perill que això pot comportar de nous esfondraments i de risc per als veïns.

L'edifici de l'antiga rectoria d'Argençola ja feia temps que tenia problemes estructurals, i després de declarar-lo en ruïna a començament d'any, l'Ajuntament el va acordonar, tenint en compte que és una zona de pas freqüentada per anar als llacs d'Argençola, al cementiri, i a la pròpia ermita de Santa Eulàlia, on encara es feia missa fins a l'esfondrament.

El 6 d'abril passat, una de les bigues mestres de la teulada de l'antiga rectoria va cedir, i es va emportar la façana, part de la primera planta i els baixos. De resultes d'això, es van detectar algunes esquerdes i fissures a les façanes principal i lateral de l'ermita, i tot i que no afecten significativament l'estructura, els tècnics recomanen repicar les parts bufades d'aquestes parets i col·locar testimonis a les esquerdes per assegurar que no creixen, abans de poder tornar a posar l'ermita al servei dels veïns. A més, s'ha d'enderrocar l'edifici esfondrat i netejar-lo de tota la runa.

Com a propietari, "això li pertoca al bisbat", apunta Martínez. Diu que n'està al corrent, però de moment no ha actuat. Per la seva banda, l'Ajuntament s'està assessorant sobre el cost que podria tenir l'enderroc, que és el que recomanen els tècnics, tenint en compte que la rehabilitació "és molt més cara". En aquest sentit, un primer informe elaborat pel tècnic municipal que ja s'ha fet arribar al bisbat, estima en uns 14.000 euros el preu de l'enderroc, la gestió i el transport dels residus, així com el condicionament posterior del terreny.

L'Ajuntament ha sol·licitat més pressupostos a constructores que s'enviaran properament al bisbat perquè valori l'opció més oportuna, però amb l'objectiu que hi actuï de forma imminent, insistint que l'enderroc "és el més adient perquè la rehabilitació costaria 3 o 4 cops més", diu Martínez.

L'alcalde adverteix que si el bisbat triga gaire temps a actuar "demanaríem l'execució subsidiària, que voldria dir fer-ho nosaltres i passar-los la factura", tot i admetre que "podríem trigar a cobrar". Martínez insisteix que "convé molt poder reobrir l'església, perquè s'hi fa missa i és un bé cultural".