Un total de cinc aparadors d'antigues botigues situades en carrers del nucli antic de Sallent i que tenien la persiana abaixada han recuperat la vida, temporalment o de manera indefinida, mitjançant el programa Locals Vius. És el primer balança que ha fet l'Ajuntament d'aquesta iniciativa per dinamitzar espais de comerç del centre, que es va posar en marxa ara fa mig any. En concret, en tres d'aquests casos l'aparador s'ha reobert perquè artistes o emprenedors hi exposessin les seves creacions, encara que no utilitzin l'espai com a botiga. Els altres dos sí que han suposat l'obertura de nous comerços.

La iniciativa Locals Vius la va posar en marxa l'Ajuntament, en coordinació amb el Comerç Associat de Sallent, a principi d'any amb l'objectiu essencial de posar en contacte propietaris d'aquests espais i potencials usuaris per retornar la vida a botigues del nucli urbà que ara formen una imatge de persianes avall. La idea és que artistes, artesans i petites i mitjanes empreses, així com altres botigues de fora del nucli, puguin ocupar de manera permanent els antics aparadors.

El que proposa el pla Locals Vius és que en cada cas se signa un conveni entre les dues parts i l'Ajuntament abona una subvenció de 50 euros mensuals durant un any als propietaris com a compensació per cedir el local. Per la seva banda, els nous ocupants s'han de fer càrrec de l'adequació de l'espai destinat a aparador -d'acord amb el propietari- i dels subministraments per al seu correcte funcionament.

El projecte pretén "donar vida i llum als carrers del poble", alhora que cerca que tant els uns com els altres guanyin visibilitat. L'objectiu amb què va néixer aquesta iniciativa és que el nucli antic recuperi el seu esperit comercial, i si el local té la persiana amunt "és més atractiu i més fàcil de llogar o vendre". I alhora, que aconse-gueixin ser més perceptibles els comerços, artesans, artistes, empreses i entitats que desitgin un aparador per exposar els seus productes. L'Ajuntament manté oberta la convocatòria tot l'any. Comerços, artesans o artistes, petites i mitjanes empreses que desitgin un aparador per exposar els seus productes i guanyar visibilitat han de contactar amb el consistori per consultar els espais disponibles.