L'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola, que és un dels municipis que menys recicla del Bages, preveu doblar els punts de recollida selectiva de residus a partir de l'últim trimestre d'aquest any. L'objectiu d'aquí al 2020 és mirar d'acostar-se el màxim a la mitjana de recollida comarcal, que actualment és del 28% enfront del 16% de Sant Salvador.

El pla d'actuació que es vol dur a terme s'ha estat planificant al llarg de tot un any amb el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus (que s'encarrega de recollir les fraccions de vidre, cartró i envasos) i amb la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener (que recull les fraccions de rebuig i d'orgànica). Preveu dotar el municipi amb 45 punts de recollida distribuïts en els onze nuclis de població que hi ha.

Actualment, Sant Salvador de Guardiola disposa de 82 punts de recollida, però d'aquests, només 24 són punts verds; és a dir, àrees completes amb tots els contenidors per poder separar les fraccions en origen. La nova distribució suprimirà o desplaçarà aquelles àrees que actualment s'utilitzen poc i on potser tan sols hi ha un únic contenidor. Així doncs, tot i que hi haurà menys punts de recollida en la seva totalitat, "volem augmentar el percentatge de la selectiva", de manera que seran majoritàriament punts verds, segons ha explicat la regidora de Medi Ambient de Sant Salvador, Ana Estaún. En concret, de les 45 àrees de recollida que es preveuen, 42 disposaran de contenidors de rebuig, orgànica, envasos, vidre, cartró i paper, i tan sols n'hi haurà 3 d'incompletes, només amb contenidors de rebuig, orgànica i envasos.

Un excés de dispersió

Sant Salvador té el problema que és un municipi "molt gran en superfície amb nuclis molt dispersos i amb moltes cases de pagès", i això complica el reciclatge "perquè no pots posar contenidors a cada carrer", apunta Estaún.

De tota manera, amb el nou pla dissenyat entre l'Ajuntament, el Consorci i la Mancomunitat "s'han estudiat els llocs estratègics" per ubicar els punts de recollida i intentar que tinguin el màxim d'efectivitat. S'ha mirat que tots els veïns i comerços disposin d'àrees de recollida completes a prop, i també es volen cobrir les entrades i sortides de les urbanitzacions com a llocs de pas que són. Abans de dissenyar el pla s'havia posat sobre la taula la possibilitat d'adoptar el sistema de recollida porta a porta com en altres municipis bagencs, "però en el nostre cas la dispersió és tan gran que s'haurien de fer trajectes excessivament llargs, i pensem que no seria viable".