L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada no retirarà la concentració de contenidors del punt verd situat al carrer Vilaseca, tal com reclamava un grup de veïns (veure Regió7 del 10 d'agost). Sí que s'ha compromès, però, a reduir-ne el nombre. Dels 24, deixarà només els contenidors que siguin estrictament necessaris i s'endurà els que normalment estan buits o amb un nivell de brossa molt per sota del seu límit.

El regidor de Medi Ambient, Ramon Planell, es va reunir aquesta setmana amb un grup de santjoanencs que viuen als voltants del pàrquing del supermercat Dia, on se situa el punt verd. Aquests veïns li van entregar 86 signatures que reclamen al consistori que elimini tot l'espai. Planell va mostrar-se taxatiu en aquest aspecte: el punt verd no es mou.

El batlle, en canvi, sí que veu bé ajustar el nombre de contenidors a l'ús que en facin els veïns i endur-se tots aquells que no s'aprofitin. Durant els propers mesos, un dels assistents a la reunió, Gumersind Fortuny, es farà càrrec de monitoritzar quins cubells estan buits i quins plens quan passa el camió de la recollida. De moment, Fortuny assegura que dels nou contenidors de plàstic mai se'n buiden més de tres; dels vuit contenidors de rebuig, no més de dos.

La reducció de la superfície del punt verd se suma a les altres mesures previstes pel consistori: fer un tancat que amagui l'espai de la vista, incrementar d'un a dos dies a la setmana la freqüència de recollida d'objectes voluminosos i canviar els contenidors d'obra que serveixen per recollir aparells elèctrics i fustes per uns en forma de gàbia que evitarien que la gent hi aboqués runa.

Més punts verds

El punt verd del carrer Vilaseca és una prova pilot que ha de servir de cara a instal·lar altres espais similars en diferents punts del poble. El consistori preveu que en necessitarà mitja dotzena.

Planell avança que el 2017 habilitaran màquines que retornin els diners a qui recicli ampolles o llaunes. Però encara n'hi ha més. "El pla a llarg termini és posar en marxa un sistema de recollida que també integri els comerços", diu.