El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central distribuirà a partir del setembre un llibre que recull el treball divulgatiu més important que s'ha fet sobre la geologia del territori des del 1981. El títol, Excursiones geológicas por la Catalunya Central: XIX Simposio sobre Enseñanza de la Geología, és el resultat d'un any de feina i reuneix els textos d'una vintena de geòlegs que intenten transmetre a un públic no especialitzat les claus per entendre la geologia del territori. Es valen d'un llenguatge accessible i un material gràfic abundant, variat i minuciós.

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha editat el volum i n'ha fet 600 còpies. No està a la venda, però, segons el director científic del Geoparc, Ferran Climent, els exemplars es distribuiran de manera que tothom hi tingui accés. "En repartirem per les biblioteques, a uns quants instituts... La idea és donar-los a aquells centres que en puguin treure profit; que estiguin on puguin ser d'utilitat a algú", diu Climent.

El monogràfic es va presentar el mes de juliol durant el XIX Simposi sobre Ensenyament de Geologia. Es tracta d'un certamen biennal que reuneix professors de secundària i altres professionals que treballen en l'àmbit de la geologia. El simposi va tenir 150 participants de Catalunya, Espanya i l'Amèrica Llatina. Els assistents es van poder inscriure en diverses sortides per diferents indrets de la Catalunya Central. Cadascuna es fixava en un àmbit diferent del patrimoni del Geoparc. Al paper, cadascun d'aquests itineraris queda recollit en forma de capítol. En total n'hi ha nou.

Climent destaca que totes les visites van rebre una valoració molt positiva per part dels participants: "se'n va fer una a Montserrat, una altra per Sant Llorenç del Munt, també es va anar al Moianès i als voltants de Súria... Una altra molt important va ser la que vam fer travessant el territori de nord a sud per explicar la història geològica del mar que hi havia aquí fins fa 36 milions d'anys. Una altra es fixa en la mineria tradicional, que està molt ben representada".

Climent també destaca el valor pedagògic de la introducció de 42 pàgines, a càrrec d'Oriol Oms, Miguel López-Blanco i Joan Manuel Vilaplana. "Fa l'esforç de sintetitzar el coneixement actual de la geologia de la Catalunya Central de l'àmbit del Geoparc i una mica més enllà. El seu referent més similar data del 1981, per tant, feia molts anys que ningú posava ordre pel que fa a tot el coneixement que es té de la geologia del territori", diu.

Segons Climent, aquest llibre reforça dues de les tres àrees de treball del Geoparc: l'educació i la recerca. La tercera és el turisme, que ja fa temps que es treballa per tal de donar una visió de conjunt a les diferents propostes turístiques del territori.

La tasca pedagògica del Geoparc va més enllà d'aquest volum. Enguany se celebra la tercera jornada de geologia del Geoparc, que reuneix professors i altres interessats per debatre temes d'interès. A més, col·labora amb la Universitat Politècnica de Catalunya per organitzar les olimpíades de geologia.