L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha catalogat l'edifici modernista de la Torre d'en Bernat com a bé cultural d'interès local per mirar de salvar-lo del seu progressiu deteriorament. És de propietat privada, però fa temps que està deshabitat, i amb aquesta mesura es pretén iniciar un pla de rehabilitació d'acord amb els propietaris "per obligar-nos entre tots a preservar l'edifici en bon estat", explica la regidora de Cultura, Sílvia Vila, tenint en compte que ara presenta un evident estat d'abandonament i, fins i tot, ha estat víctima d'actes vandàlics.

La Torre d'en Bernat és un edifici situat al carrer Francesc Macià, en ple nucli urbà. Va ser construït l'any 1920, coincidint amb el moviment modernista de l'època i amb l'auge econòmic lligat a la industrialització del municipi, per la qual cosa ha esdevingut un edifici "simbòlic" per al municipi tant per la seva riquesa arquitectònica com per aquest lligam històric amb el poble (vegeu més informació al desglossat en negreta).

Per tot plegat, l'Ajuntament de Sant Vicenç va encarregar un informe tècnic a la Diputació de Barcelona per analitzar detalladament l'estat amb què es troba l'edifici, i amb el qual "queda justificada" la seva declaració com a bé cultural d'interès local. De l'estudi es desprèn que no hi ha hagut intervencions de millora en els darrers anys, i això ha portat a una manca de manteniment general i a algunes deficiències importants, com l'aixecament de teules a l'extrem d'algunes teulades i també del material dels frisos i façanes; hi ha fustes corcades i vidres trencats; i s'ha esfondrat part de la teulada de la banda sud de l'edifici; per la qual cosa es recomanen actuacions d'urgència per evitar nous esfondraments.

Després de Castellet, aquest és el segon element que es cataloga com a bé d'interès a Sant Vicenç, amb la voluntat que els propietaris "hi arreglin aquests petits desperfectes i no haguem de declarar-lo en ruïna", apunta Vila. Ara l'expedient es troba a exposició pública, i un cop passat aquest període "volem parlar amb els propietaris per veure quines accions podem fer". El fet de declarar aquest edifici d'interès local obliga els propietaris a preservar i mantenir aquests béns per assegurar la seva integritat i garantir-ne la conservació, si bé l'Ajuntament vol acordar com s'hi pot actuar, "i allà on ells no arribin miraríem d'arribar-hi nosaltres", assenyala la regidora.

Qualsevol intervenció que s'hi faci, tant a l'interior com a l'exterior, s'haurà de justificar amb un informe històric que avaluarà la necessitat de conservació dels diversos elements. En qualsevol cas, i segons consta en l'informe de la Diputació, els criteris de conservació haurien de garantir el manteniment estètic de la volumetria externa i dels elements arquitectònics singulars de l'època, tant a l'exterior com a l'estructura interior de l'edifici.

L'Ajuntament de Sant Vicenç estudiarà altres edificis i elements del municipi susceptibles de ser declarats bé d'interès per poder-los protegir. "Tenim poc patrimoni, però mirarem de resguardar-lo el màxim", apunta Vila.