L'Ajuntament de Sallent ha requerit al govern central que reobri i posi en el mercat habitatges del nucli de la Botjosa que actualment estan tancats i en desús. L'interlocutor del consistori sallentí és la Societat Estatal de Participacions Industrials (Sepides), l'empresa pública de l'estat que té la titularitat sobre els actius d'empreses que gestiona actualment, o que va tenir sota el seu control en el passat. És el cas del nucli de la Botjosa, que formava part de la mina de Sallent, sobre el qual va mantenir la propietat quan l'explotació de la potassa es va privatitzar. Fins ara, però, no hi ha hagut resposta.

L'alcalde de Sallent, David Saldoni, ha explicat a aquest diari que "ja fa temps que estem reclamant poder obrir cases de les que hi ha tancades a la Botjosa, que podrien ser habitatge per a persones que en busquin i que alhora ens permetria dinamitzar el barri i que aquest es mantingués millor". Segons Saldoni, "aquesta reivindicació tampoc no ha obtingut resposta fins ara, més enllà de dir-nos que ja en parlarem després de les eleccions que s'han anat succeint". El batlle sallentí, però, reitera que "si hi ha cases tancades que estan en unes condicions prou acceptables perquè es puguin rehabilitar i utilitzar, el que haurien de fer és obrir-les i permetre que hi hagi gent que pugui tenir-hi accés".

Aquesta reclamació se suma a una altra que l'Ajuntament de Sallent arrossega d'encara fa més temps i també està vinculada amb el barri de la Botjosa, i és la d'establir un sistema que garanteixi que es fa un manteniment acurat del barri. L'alcalde sosté que com a propietat de l'estat, és aquesta administració la que té el dret i el deure d'intervenir-hi, i no pas el consistori. De tota manera, el mateix Saldoni ha detallat que fa cinc anys que el govern sallentí està reclamant a la Societat Estatal de Participacions Industrials que "establim un conveni que ens doni la gestió del barri a l'Ajuntament, a canvi de l'import que fixem que costi el seu manteniment, però fins ara no ens n'hem sortit. Volem que hi hagi un bon manteniment del barri i que el puguem fer des de la proximitat. I l'Ajuntament de Sallent està obert a escoltar, parlar i acceptar qualsevol proposta que es faci per aconseguir aquests objectius". Saldoni ha posat en relleu que amb el marc actual "és una lluita constant per fer que arreglin un fanal, que canviïn una bombeta, que tallin les herbes... que facin el manteniment que els correspon".

Ara fa dos anys, l'Ajuntament de Sallent ja va fer un requeriment formal que va arribar a derivar fins i tot en l'obertura d'un expedient a la propietària de l'antiga colònia per l'estat de deixadesa en què la tenien.

L'última gran acció, el 2008

Els anys 2007-2008, l'estat va realitzar l'última actuació d'envergadura a l'antic barri miner de la Botjosa. La intervenció va consistir en rehabilitar una cinquantena de les cases que hi havia al sector oest del nucli (el més proper a l'antic runam) per destinar-les a famílies que ja hi vivien, algunes de les quals va canviar de casa ja que habitaven les que hi havia situades al costat del polígon industrial. Un cop buides, les que es trobaven en aquest sector es van tirar a terra.