Els treballadors d'Ercros de Cardona, que explota la sal del runam vell, preveuen tallar aquest diumenge a la tarda el trànsit al quilòmetre 57 de la C-55, a l'altura de l'accés al polígon de la Coromina, com a mostra de rebuig pel possible tancament de la planta.

La protesta començarà a les 6 de la tarda i s'allargarà durant dues hores en una tarda que podria ser conflictiva perquè coincideix amb l'últim diumenge del mes d'agost. Per això, treballadors i Mossos d'Esquadra han acordat quatre talls de 20 minuts de durada en els dos sentits de la marxa que s'aniran alternant amb 10 minuts més en què la via quedarà totalment oberta i es permetrà el pas dels vehicles. A les 8 es donaran per acabats els talls.

Aquest serà el segon cop que la plantilla d'Ercros a Cardona es mobilitza en dues setmanes, després de la protesta que el 12 d'agost passat va aplegar una trentena de vehicles en una marxa lenta entre Sallent i Cardona. Com aleshores, es queixen de la situació d'incertesa amb què es troben arran de la intenció de l'empresa de comprar sal vacuum per a la fabricació de clor a la planta que té a Vila-seca. I és que la UE l'obligarà a utilitzar una sal més pura per a aquest procés, i la vacuum ho és més que la que ara extreu de Cardona. Si bé Ercros oficialment no ha dit mai que això impliqui tancar la planta cardonina, els treballadors s'ho veuen a venir. Ahir, fonts de l'empresa van assegurar que no hi ha cap novetat al respecte.

A la protesta d'aquest diumenge els treballadors confien ser com a mínim tants com en la marxa lenta del dia 12, segons ha explicat el delegat sindical de CCOO a la planta cardonina, Andrés Raja, tenint en compte que "estarem més a prop del poble" i que diumenge a la tarda no hi ha ningú de la planta que treballi. Qui ja hi ha confirmat l'assistència és l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, que no va ser a la marxa lenta perquè era de vacances, i també s'hi espera la presència de veïns i possiblement de companys de professió de les mines de Súria i Sallent que ja els van donar suport el dia 12.

Els treballadors confien que després d'aquestes protestes l'empresa es pronunciï de cara al setembre. "De moment, no han fet cap moviment, però és agost", apunta el també delegat sindical (en aquest cas d'UGT), José Antonio Valverde. En funció de com reaccioni l'empresa les properes setmanes, els reballadors no descarten dur a terme noves mobilitzacions.