El bisbat de Vic està ultimant un acord amb l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar per cedir-li temporalment l'església de la Sagrada Família de la Bauma, i que d'aquesta manera es puguin afrontar les reformes necessàries del temple modernista amb l'ajuda de subvencions públiques.

Ara fa tres anys ja hi va haver un intent de negociacions que no va prosperar, però s'han tornat a reprendre els contactes i el bisbat ja ha fet arribar una proposta de conveni a l'Ajuntament perquè l'estudiï. Castellbell vol la cessió d'ús d'aquesta església, com a part del patrimoni local i per poder-hi desenvolupar activitats, però com que s'hi ha d'intervenir "pensem que la cessió ha de ser per a un mínim de 25 anys", apunta l'alcaldessa, Montse Badia, i és en aquest punt en què es troben les negociacions.

L'església de la Bauma va ser projectada per l'arquitecte Alexandre Soler i March l'any 1904, i es va inaugurar 4 anys més tard. D'estil modernista, i declarada Bé Cultural d'Interès Local el 2008, "és un espai molt emblemàtic del poble i que forma part del nostre patrimoni", sosté Badia, "i no voldríem que això es perdés". Per això l'Ajuntament té interès a poder tenir cedit temporalment l'ús d'aquest temple (a 25 anys i amb la possibilitat de prorrogar-lo més temps) perquè és la manera de poder demanar ajuts i afrontar la reforma que li cal. I és que si no en té cedit l'ús, l'Ajuntament no hi pot intervenir, perquè és un edifici de propietat privada, i el bisbat no estaria disposat a afrontar ell sol les reformes.

Problemes acumulats

L'església de la Bauma arrossega problemes d'humitat i de falta de manteniment des de fa un parell de dècades, "i acumula uns desperfectes importants que fan necessària la seva intervenció", diu l'alcaldessa: ha arribat un punt en què "fins i tot hi ha risc que caigui la roseta que hi ha a l'entrada", assenyala. L'any 2002, veïns i Ajuntament ja van fer una recollida de signatures per demanar la rehabilitació del temple, i les van fer arribar al bisbat i al Parlament. Al ple de la Cambra es va arribar a debatre un any més tard una proposició no de llei sobre la rehabilitació de l'església de la Bauma, però va quedar sobre la taula perquè mancaven passos formals per poder-se acollir a una de les vies de subvenció del departament de Cultura: calia que el bisbat cedís el temple o el seu ús a l'Ajuntament, i que l'església fos declarada bé d'interès local.

La segona qüestió es va resoldre el 2008, però la cessió encara està pendent i les reformes de l'església, també. Ara, amb perspectives que s'arribarà a un acord i es podrà signar properament el conveni per a la cessió d'ús de l'església a l'Ajuntament, "ja estem treballant amb la Diputació, que ens guia amb suport tècnic i econòmic per poder recuperar aquesta església", apunta Montse Badia.

Fa un temps es va fer una petita intervenció a la teulada, que és la part més malmesa i que es va apuntalar, però cal una actuació més a fons en diversos punts del temple, afegeix l'alcaldessa. Diu que s'haurà d'acabar d'estudiar què es fa i quin cost té, però sosté que el pagament s'hauria d'afrontar "amb la coresponsabilitat de les administracions públiques i del bisbat".

Més enllà de les intervencions de rehabilitació, l'església de la Sagrada Família de la Bauma també haurà de servir per acollir activitats diverses un cop l'Ajuntament en tingui cedit l'ús. Badia parla de concerts, conferències, exposicions, obres de teatre de petit format, o altres propostes, que es compaginarien amb l'ús eclesiàstic del temple.