L'Ajuntament de Cardona ha posat fil a l'agulla en el projecte que ha de convertir el cine Modern, actualment en desús, en un centre de convencions d'abast mundial i sala polivalent.

Després d'haver refet les cobertes del conjunt de l'edifici (les obres han finalitzat aquest estiu i també han inclòs els habitatges adjacents), a partir d'ara, els treballs es concentraran pròpiament en l'antic cinema. Primer amb la consolidació estructural de l'edifici i de l'amfiteatre, i després amb el condicionament interior, perquè sigui un espai apte per a la celebració de congressos i, quan calgui, per a activitats polivalents de cinema i teatre. S'intentarà donar el màxim de continuïtat entre les dues fases, amb la voluntat que el futur centre de convencions pugui estar a punt de cara a l'estiu que ve, "tot i que no ens volem fixar cap data", segons va apuntar l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, després que les reformes de les cobertes s'hagin allargat més del previst

La fase que comprèn els treballs de consolidació estructural ha de començar de forma imminent, tenint en compte que ja s'han obert les pliques de la licitació i les obres ja estan a punt d'adjudicar-se. Afectaran l'estructura de l'escenari, de l'amfiteatre, de l'entrada, i s'habilitarà l'espai per a l'ascensor i per als lavabos. Un cop comencin les obres, el termini d'execució és de 5 mesos, i el pressupost puja als 284.843 euros (amb IVA inclòs).

Acabat això, s'intentarà que la tercera fase es pugui iniciar de seguida, tot i que de moment encara no hi ha data, a l'espera que l'Ajuntament pugui confirmar una subvenció pendent de la Generalitat i part del finançament que ha d'arribar de mans privades. I és que el projecte l'ha impulsat l'Ajuntament, però en col·laboració amb la Fundació SHE (Science Health Education), vinculada al cardiòleg Valentí Fuster, que hi aporta bona part del finançament, a banda d'altres privats. Aquests darrers treballs implicaran els acabats interiors, i la instal·lació elèctrica i del mobiliari.

L'obra totalment acabada donarà lloc a un espai "amb una estructura com l'actual però més moderna, arreglada, i adaptada a la normativa", va apuntar Estruch. Això vol dir que es reduirà la capacitat actual en un centenar de places i quedarà amb prop de 600 butaques, i amb un escenari, amb banys, amb ascensor i amb un vestíbul d'entrada que també estarà renovat.

Una doble funcionalitat

El futur equipament ha de servir prioritàriament com a centre de convencions (vegeu desglossat), "però també té finançament públic, i quan calgui es podrà utilitzar com a sala polivalent", va dir Estruch, de manera que es deixarà a punt perquè es pugui reconvertir en un teatre, amb teló i muntacàrregues.

Per altra banda, Cardona formarà part dels municipis integrats en el Cicle Gaudí, un circuit estable de programacions que promou l'Acadèmia del Cinema Català, i que de moment es desenvoluparà al teatre Els Catòlics, però amb la intenció de traslladar-lo a aquest nou equipament quan estigui del tot habilitat.