Els treballadors d'Ercros de Cardona no es resignen a la incertesa del seu futur davant el possible tancament de l'empresa que explota la sal del runam vell de les antigues mines. Aquest és el missatge contundent que van donar, ahir a la tarda, amb el tall intermitent de la carretera C-55 a l'alçada del polígon industrial de la Coromina i que va aplegar més de 80 persones.

Entre les 6 i les 8 de la tarda el trànsit de la C-55 es va veure ininterromput en talls de vint minuts de durada, una situació que va provocar cues considerables. Tot i que la majoria dels afectats es va agafar l'incident amb calma i fins i tot alguns conductors es mostraven solidaris amb els treballadors d'Ercros tocant el clàxon o bé alçant el puny, també n'hi va haver que van perdre la paciència i increpaven el grup. La coincidència amb el darrer cap de setmana d'agost i l'efecte tornada van provocar l'acumulació de vehicles en pocs minuts; una situació que es va afegir a la forta calor que, a mitja tarda, feia a Cardona i que va fer sortir del vehicle a la recerca d'una mica d'aire alguns ocupants dels cotxes afectats pels talls.

L'acció d'ahir no és la primera que porten a terme els treballadors d'Ercros des que van sorgir indicis del seu possible tancament a final de l'any 2017, i en aquest sentit a inici de mes ja van organitzar una marxa lenta entre Sallent i Cardona. I és que "vivim en una situació d'incertesa perquè l'empresa calla", explica José Antonio Valverde, delegat sindical a Ercros de Cardona; i recorda que "aquest tancament afectaria molt negativament a Cardona, ja que a més a més dels 35 llocs de treball directes que es perdrien cal sumar-hi els indirectes, que són molts".

Una afirmació que comparteix Ferran Estruch, l'alcalde de Cardona que ahir va voler fer costat als treballadors d'Ercros. Estruch es lamenta que Cardona hagi quedat exclosa del Pla de Mineria del Bages i demana a la Generalitat que "no ens deixi sols". L'alcalde va recordar que la vila "ha patit moltíssim des que van tancar les mines als anys noranta" i va alertar que "Cardona no ha estat ben tractada i farem valer les coses que no s'han fet bé durant molts anys, ja que ens hem beneficiat de la mineria però també n'hem patit les conseqüències".

El futur de Cardona són nois com el Marc, de 12 anys, i que bufava amb força el xiulet perquè no vol que el seu pare vagi a l'atur.