L'artesenca Fàtima Portí Sallent, morta dimecres en caure en una muntanya del Pirineu d'Osca, va aplegar centenars de persones en el funeral que va tenir lloc ahir a les 11 del matí a l'església del poble. La cerimònia, sòbria i molt emotiva, va aplegar familiars i amics vinguts d'arreu del país.

Portí tenia 35 anys i era molt experimentada en esports de muntanya. Quan va morir estava fent la cresta Els quinze gendarmes, que dóna accés al cim del pic de l'Alba. Se situa al municipi de Benasc, a la província aragonesa d'Osca. L'artesenca es va precipitar des d'una alçada de 15 metres i va seguir rodolant 100 metres més.

Fonts de la família van assegurar que, "tot i que no hi ha consol davant aquesta pèrdua", saben que "va morir feliç, fent el que més li agradava en aquest món". Una cosina va explicar que havia vist fotografies de Portí poques hores abans de l'incident, i "apareixia somrient i molt feliç".

L'artesenca vivia des de fa 10 anys a Palafrugell, al Baix Empordà, on treballava de mestra en una escola. Tot i marxar del poble, tant la família com els amics coincidien a destacar que Portí va continuar vinculada a Artés i la seva gent.

"Ella vivia a Palafrugell, però aquí hi tenia amics i família. Sempre trobava un moment per venir", recordava un amic artesenc, que va destacar "la seva simpatia i les ganes de viure". "Era molt bona persona, era bona de veritat", va concloure.

Un grup d'amics de Palafrugell la recordava com una persona "súper vital", amb "ganes de fer moltes coses" i "que no parava mai quieta". Van afegir que era tan activa que "li faltaven hores al dia", i que el temps que va viure a Palafrugell va deixar "una empremta enorme, com si hagués estat tota la vida allà".

Desenes d'amics del municipi empordanès, així com d'altres indrets de Catalunya, es van desplaçar fins a Artés per assistir a la cerimònia. En començar l'enterrament, l'església ja estava plena de gom a gom. Mossèn Fulgence va ser l'encarregat d'oficiar la missa fúnebre. "Quan mor una persona tan jove, de 30, 40 o 50 anys, l'església sempre s'omple", explica.

Un treballador de Funerària Bages va dir que s'havien imprès 500 recordatoris per als assistents, i que van faltar-ne. El text escollit, d'Eduard Sallent, deia: "Aquí s'hi viu intensament, aquí m'adono de com pot arribar a ser d'insignificant qualsevol persona davant tanta grandiositat i de tanta bellesa insuperable. Aquí ho tinc tot".

Després de la missa, els assistents van donar el condol als familiars i amics. Tot seguit, el cos va ser traslladat per ser incinerat.

Una avesada muntanyenca

Va ser precisament a Palafrugell on Portí va desenvolupar la seva passió pels esports. Li agradava estar en contacte amb la natura, per la qual cosa alguns dels seus esports preferits estan estretament relacionats amb la muntanya i el mar. A part de l'escalada, també practicava el ciclisme, el senderisme i la natació.

El dia que va morir, Portí estava acompanyada d'un experimentat escalador, que va resultar il·lès. La Guàrdia Civil va rebre l'avís de l'incident dimecres a les 12 del migdia. Els cossos de rescat van rastrejar la zona en helicòpter. Van haver de fer unes quantes passades abans de trobar el cos.

La Guàrdia Civil explica que sovint ha de dur a terme operacions de rescat a la zona de Benasc perquè molts escaladors s'hi desplacen atrets per la dificultat i per millorar la seva tècnica.