Rut Martí, una jove musicoterapeuta de Castellfollit del Boix, protagonitza una campanya de la Comissió Europea per celebrar el 30è aniversari de l'ingrés de l'estat espanyol a la Unió Europea (que aleshores encara era la Comunitat Econòmica Europea).

L'experiència de Martí com a voluntària en una escola d'Irlanda és l'eix d'un dels capítols de #HistòriesUE, una sèrie de vídeos que mitjançant les vivències de persones de diversos àmbits mostra com Europa els ha ajudat a tirar endavant els seus projectes professionals i personals.

En total hi haurà 12 vídeos; un per cada mes de l'any. Martí no és la primera catalana de les comarques centrals que protagonitza un dels capítols. El del mes d'abril recollia la història de la igualadina Mireia Prat, que va conèixer la seva parella, l'alemany Jacob Krüger, estudiant a Suècia gràcies al programa de beques Erasmus. Prat i Krüger tenen un fill, en Max.

Els vídeos es poden veure accedint al canal de Youtube de la Comissió Europea i duren entre dos i tres minuts. El programa Valor Afegit de TV3 emetrà avui el vídeo de Martí a partir de les 23:25.

Martí acaba de tornar de Tullamore, al centre d'Irlanda, on ha estat un any col·laborant amb un centre que treballa amb joves amb problemes d'inclusió. Martí els ajudava mitjançant la música. Al vídeo, la jove musicoterapeuta assegura que l'experiència ha estat un «gran aprenentatge».

«Al principi d'arribar allà costava una mica perquè era gent molt diferent, però al cap del temps t'hi vas acostant i veus que són gent normal, són gent súper maca», assegura Martí. «Fa trencar moltes barreres. És un gran aprenentatge que vaig fer i penso que és molt positiu perquè de gent diferent a tu n'hi ha molta».

Martí va participar en un Servei de Voluntatiat Europeu (EVS per les sigles en anglès), una iniciativa que forma part del programa Erasmus Plus i que permet als joves desenvolupar les seves capacitats coneixent la feina diària de diverses organitzacions. Els participants formen part del treball d'organitzacions que es dediquen, per exemple, a l'assistència social, a la protecció del medi ambient o a la cultura.

El programa està obert a tots els ciutadans europeus d'entre 17 i 30 anys. Els participants de l'EVS, igual que els estudiants beneficiaris d'una beca Erasmus, reben una ajuda econòmica en funció del cost de vida del país destinatari per finançar part de l'estada.