Comín anuncia que vol recuperar les urgències als CAP afectats per retallades

Salut obrirà aquesta tardor un procés participatiu amb els ajuntaments afectats per redefinir el servei

10.09.2016 | 07:37
Estruch, segon per l´esquerra, lliurant l´àliga de Cardona a Comín, ahir
Estruch, segon per l´esquerra, lliurant l´àliga de Cardona a Comín, ahir

Ambulatoris com el de Cardona, que fa uns anys van veure suprimida l'atenció continuada a causa de la crisi, podrien recuperar l'horari complet, o com a mínim ampliar-lo. Així ho va confirmar ahir a Cardona el conseller de Salut de Generalitat, Toni Comín, en el marc d'una visita pel Bages, que prèviament el va portar a Súria.

Comín va explicar que el departament està articulant un procés participatiu amb el món local per consensuar la millor manera de reorganitzar l'atenció primària allà on calgui, en el marc del Pla Director d'Urgències i Atenció Primària. Això inclou la possibilitat "de repensar els criteris en base als quals es construeixen els horaris dels CAP", va dir Comín, i va admetre que "això és una porta oberta a Cardona i a molts altres municipis" en una situació semblant.

Cardona, com Navàs, va veure retallat l'horari dels seus respectius CAP el 2011. Si fins aleshores oferien un servei continuat de 24 hores cada dia de la setmana, el nou sistema va implicar el tancament en horari nocturn -de 8 del vespre a 8 del matí- (si bé en el cas de Cardona fa tres anys que es va recuperar una hora, i ara el CAP tanca a les 9 del vespre). Durant el temps en què l'ambulatori està fora de servei, els veïns que ho necessiten s'han de desplaçar fins al CAP més proper; a Súria en el cas dels cardonins, i a Sallent en el cas dels navassencs.
Aquesta situació va provocar nombroses protestes en el seu dia, i si bé les mobilitzacions es van acabar, la demanda per recuperar l'horari continua "i és molt generalitzada en el conjunt del territori", segons va admetre ahir Comín.

Per això el departament es planteja la possibilitat de canvis d'acord amb els municipis afectats, amb un procés participatiu que s'articularà a través dels representants del món local als Consells de Salut. El que es busca és "sintetitzar els criteris de planificació general que hem de portar des del departament amb els específics de cada realitat local, que depenen de les situacions demogràfiques, la dispersió territorial, l'estacionalitat, o la morbilitat...". Comín va apuntar que més enllà de l'obertura física dels CAP, aquest procés també ha de servir per repensar "tots aquells altres dispositius per garantir que totes les persones estiguin ben assistides 24 hores i que el sistema respondrà quan se'l necessiti. Si l'instrument per fer-ho és deixar el CAP obert tota la nit, o és una combinació d'aquest instrument amb altres, es discutirà en aquest procés participatiu".

Comín va visitar el CAP de Cardona, i prèviament va ser a l'ajuntament, on es va reunir amb l'alcalde i regidors i altres autoritats, com la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà. Va signar el llibre d'honor i se li va entregar una àliga de Cardona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Navarcles retira el projecte del porta a porta per manca de consens polític

El ple municipal havia d'aprovar dimarts el plec de condicions del concurs per adjudicar el servei

ERC de Sallent demana garanties de seguretat en el projecte de la nova residència d´avis

Els republicans reclamen informes de la Generalitat que avalin la construcció en una zona inundable

Ametllers i Collbaix de Sant Joan seran al programa de renovació pedagògica

L'institut Cardener, del mateix municipi, és un dels 25 centres impulsors del projecte Escola Nova...

La quarta Festa Solidària de Súria compta amb la col·laboració de prop de 200 persones

La quarta Festa Solidària de Súria compta amb la col·laboració de prop de 200 persones

L'acte fa una crida a participar en les accions solidàries de suport a les persones més desfavorides...

Enllaços recomanats: Premis cinema