L'Agència de Salut Pública vol doblar el consum de llegums als menjadors escolars

Una jornada a la Fundació Alícia proposa estratègies per millorar-ne l'acceptació i la seva presència als àpats

10.09.2016 | 07:37
Jornada sobre consum de llegums a les escoles, dijous a Sant Benet

Amb l'objectiu de facilitar estratègies per incrementar la presència i l'acceptació dels llegums als menjadors escolars, la seu de la Fundació Alícia, a Món Sant Benet, ha acollit aquest dijous la tercera jornada per a professionals de cuines i de menjadors escolars. El 90% de les escoles compleixen amb la recomanació de servir entre una i dues racions de llegums a la setmana, tot i que la majoria n'ofereix només una. Per aquest motiu, l'objectiu de l'Agència de Salut Pública Catalana (ASPCAT) és doblar aquesta xifra i que se serveixin entre dues i dues racions i mitja a la setmana.

Segons la responsable del programa de revisió de menús escolars de l'ASPCAT, la nutricionista Gemma Salvador, l'objectiu de la jornada ha estat «sensibilitzar i donar eines des de l'entorn de la gastronomia per augmentar el consum de llegums als menjadors escolars». Una d'aquestes eines pot ser «incloure diferents formats com poden ser bunyols o hamburgueses de llegums, més enllà de les preparacions típiques de cullera».

Durant l´acte, s´ha distribuït i presentat una publicació sobre Els llegums editada per l´Agència de Salut Pública de Catalunya que inclou consells de compra i conservació; producció i varietats a Catalunya; beneficis per a la salut; orientacions sobre com menjar més llegums, així com 30 receptes on els llegums són l´ingredient principal.

Les dades recollides pel programa PReME (Programa de Revisió de Menjadors Escolars) sobre el consum de llegums a l'entorn escolar indiquen que un 87% dels centres educatius compleixen amb la recomanació de servir 1-2 racions de llegums a la setmana. També s´han presentat algunes experiències com Lleguminitza´t, liderada per l´empresa de restauració Escolarest; l´experiència de l´escola Marta Mata de Barberà del Vallès i el Programa TAS per a alumnes de secundària de la Fundació Alícia, a més d'un petit estudi qualitatiu sobre l´opinió dels alumnes en relació als plats de llegums als menjadors escolars.

La jornada, que ha estat molt ben avaluada per part dels assistents, ha inclòs tallers on s'han treballat i aportat idees i experiències per poder millorar l´acceptació dels estudiants en relació als llegums i s´han preparat i degustat gran varietat de receptes aptes per a l´entorn escolar.

L'acte forma part de les accions que l'Agència de Salut Pública de Catalunya està desenvolupant en el marc de l´Any Internacional del LLEGUM, 2016, una iniciativa global, promoguda per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), que destaca els nombrosos beneficis del consum de llegums, tant nutricionals i econòmics, com de sostenibilitat i mediambientals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Cardona prepara la Fira de la Llenega per al diumenge 29 d'octubre

Cardona prepara la Fira de la Llenega per al diumenge 29 d'octubre

El certamen arriba a la 25ena edició, i inclourà degustació, venda, exposicions i activitats al...

Les cares del vi del Bages

Les cares del vi del Bages

Vuit professionals de la comarca expliquen com fer de la vinya una forma de vida

Fonollosa defineix usos per a l'antiga fàbrica Soldevilla

Fonollosa defineix usos per a l'antiga fàbrica Soldevilla

Es combinarà l'ús públic amb espais per a iniciatives culturals i d'economia social

L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema