L'Agència de Salut Pública vol doblar el consum de llegums als menjadors escolars

Una jornada a la Fundació Alícia proposa estratègies per millorar-ne l'acceptació i la seva presència als àpats

10.09.2016 | 07:37
Jornada sobre consum de llegums a les escoles, dijous a Sant Benet
Jornada sobre consum de llegums a les escoles, dijous a Sant Benet

Amb l'objectiu de facilitar estratègies per incrementar la presència i l'acceptació dels llegums als menjadors escolars, la seu de la Fundació Alícia, a Món Sant Benet, ha acollit aquest dijous la tercera jornada per a professionals de cuines i de menjadors escolars. El 90% de les escoles compleixen amb la recomanació de servir entre una i dues racions de llegums a la setmana, tot i que la majoria n'ofereix només una. Per aquest motiu, l'objectiu de l'Agència de Salut Pública Catalana (ASPCAT) és doblar aquesta xifra i que se serveixin entre dues i dues racions i mitja a la setmana.

Segons la responsable del programa de revisió de menús escolars de l'ASPCAT, la nutricionista Gemma Salvador, l'objectiu de la jornada ha estat «sensibilitzar i donar eines des de l'entorn de la gastronomia per augmentar el consum de llegums als menjadors escolars». Una d'aquestes eines pot ser «incloure diferents formats com poden ser bunyols o hamburgueses de llegums, més enllà de les preparacions típiques de cullera».

Durant l´acte, s´ha distribuït i presentat una publicació sobre Els llegums editada per l´Agència de Salut Pública de Catalunya que inclou consells de compra i conservació; producció i varietats a Catalunya; beneficis per a la salut; orientacions sobre com menjar més llegums, així com 30 receptes on els llegums són l´ingredient principal.

Les dades recollides pel programa PReME (Programa de Revisió de Menjadors Escolars) sobre el consum de llegums a l'entorn escolar indiquen que un 87% dels centres educatius compleixen amb la recomanació de servir 1-2 racions de llegums a la setmana. També s´han presentat algunes experiències com Lleguminitza´t, liderada per l´empresa de restauració Escolarest; l´experiència de l´escola Marta Mata de Barberà del Vallès i el Programa TAS per a alumnes de secundària de la Fundació Alícia, a més d'un petit estudi qualitatiu sobre l´opinió dels alumnes en relació als plats de llegums als menjadors escolars.

La jornada, que ha estat molt ben avaluada per part dels assistents, ha inclòs tallers on s'han treballat i aportat idees i experiències per poder millorar l´acceptació dels estudiants en relació als llegums i s´han preparat i degustat gran varietat de receptes aptes per a l´entorn escolar.

L'acte forma part de les accions que l'Agència de Salut Pública de Catalunya està desenvolupant en el marc de l´Any Internacional del LLEGUM, 2016, una iniciativa global, promoguda per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), que destaca els nombrosos beneficis del consum de llegums, tant nutricionals i econòmics, com de sostenibilitat i mediambientals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

El Consell deriva als alcaldes si cal o no un servei funerari públic comarcal

La CUP demanava que l'ens comarcal encarregués un estudi sobre la viabilitat d'una empresa...

El Bages fa una aposta de 2,75 milions per reactivar-se amb mineria i metal·lúrgia

El Bages fa una aposta de 2,75 milions per reactivar-se amb mineria i metal·lúrgia

Un projecte liderat pel Consell i amb diferents institucions implicades opta a ajuts europeus

Sallent preveu començar la nova residència el 2017 i tenir-la a punt en dos anys

Sallent preveu començar la nova residència el 2017 i tenir-la a punt en dos anys

El ple municipal ja ha donat llum verd al projecte executiu del futur equipament, que es preveu...

Enllaços recomanats: Premis cinema