Prop del 90% dels menjadors escolars compleixen la recomanació de servir entre una i dues racions de llegums a la setmana, tot i que la majoria no passen d'una. Per incrementar-ne el consum, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) s'ha marcat l'objectiu de doblar aquesta xifra i arribar a les dues racions i, en el millor dels casos, a les dues i mitja. Per tal d'assolir aquesta fita, la Fundació Alícia, a Món Sant Benet va acollir ahir la tercera jornada d'estratègies per a menjadors escolars destinada, aquesta vegada, a incrementar la presència i l'acceptació dels llegums.

Segons la nutricionista i responsable del Programa de Revisió de Menjadors Escolars de l'ASPCAT, Gemma Salvador, es tracta de "donar eines des de l'entorn de la cuina i la gastronomia per incloure els llegums en la programació dels menús, amb diferents formats i presentacions perquè tinguin més acceptació entre els comensals". Per fer-ho, l'Agència de Salut i la Fundació Alícia proposen introduir receptes que "no es basin solament en els típics guisats de cullera sinó que es treballi el llegum per consumir-lo fred, com a guarnició o en nous formats com poden ser hamburgueses, bunyols o croquetes".

Durant la jornada d'ahir, es va presentar una publicació sobre els llegums editada per l'agència, que inclou consells de compra i conservació, producció i varietats a Catalunya, beneficis per a la salut i una trentena de receptes. També es van donar a conèixer algunes experiències com el programa de promoció de l'alimentació saludable per a alumnes de secundària TAS, elaborat per la Fundació Alícia. Durant el curs passat, el projecte es va centrar a donar una nova visió dels llegums amb tallers per tal de potenciar-ne el seu consum.

La jornada d'ahir s'inclou en les accions que l'Agència de Salut Pública està desenvolupant en el marc de l'Any Internacional del Llegum, promogut per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).