Cardona celebra aquest divendres al vespre la primera de les dues recreacions històriques de la Guerra de Successió, un dels actes centrals de l'Aplec de Cardona. Es tracta d'una representació de gran format que pren el castell com a escenari i situa l'espectador dins d'una batalla de fa 300 anys. L'acte començarà a 1/4 de 9 del vespre. Els espectadors sortiran de la plaça del Mercat escortats per un regiment dels Miquelets de Catalunya i enfilaran cap al castell de Cardona. També els acompanyarà la música de les gralles, composada per Lluís Marmi especialment per l'aplec.

Un cop s'arribi al baluart de Sant Llorenç es farà una parada per situar als espectadors dins la història i explicar l'enfrontament entre les tropes austriacistes i borbòniques. Aleshores, un tret interromprà l'escena i començarà la recreació pròpiament dita; l'espectador es trobarà en mig d'una batalla de la Guerra de Successió amb Miquelets corrent amunt i avall, trets i efectes especials que simularan un incendi.

A la col·legiata (segons l'organització, a 3/4 de 9) tindrà lloc la representació teatral. Es tracta de l'obra 'Viurem lliures o morirem', escrita per Jordi Santasusana. El text barreja escenes del setge de 1711, del qual les tropes austriacistes refugiades al castell van sortir victorioses, i de la derrota de 1714, dies després de la capitulació de Barcelona. En acabar, es cantarà la Marxa del 18 de setembre i es baixarà fent una marxa de torxes fins a la plaça del Mercat. El conjunt d'activitats tenen una duració aproximada de dues hores. La segona recreació històrica es farà dissabte i tindrà el mateix horari. Les entrades es poden adquirir mitjançant la pàgina web cardonaturisme.cat i tenen un preu de 12 o 14 euros, depenent de la fila seleccionada per veure l'espectacle teatral.

A part de les dues recreacions, l'Aplec de Cardona té altres actes previstos. Aquest divendres a la nit es farà la penjada de l'estelada amb interpretació de la Muixeranga. A continuació tocaran Vizuri i La Zarigüella.

Dissabte al matí es farà l'aplec infantil, que comptarà amb la col·laboració de la colla castellera Els Salats de Súria. Al migdia, a la plaça del mercat, la diputada de la CUP Gabriela Serra i l'activista Bernat Sorinas faran la xerrada «La desobediència civil com a eina de progrés social». Més tard es farà una arrossada i una mostra de cultura popular. A les 6, a la plaça de bous, hi haurà una jornada castellera. Ja a la nit, els concerts aniran a càrrec de Dos Galàctics Mariatxis, Rastaflaires i Insershow.

Per acabar, diumenge al matí tindrà lloc la caminada històrica sobre els oficis al 1714. A les 11 a la plaça de la Fira s'obrirà l'exposició dels plats del 1714 i a 2/4 d'una, a la Fira de Dalt, es farà l'ofrena floral. A 1/4 de 2 del migdia es farà la presentació de sabors del 1714 i el Tast Gormand.