L'Ajuntament de Monistrol de Montserrat busca l'origen de la contaminació de l'aigua del municipi, que des de diumenge ha obligat a desaconsellar-ne la ingesta a causa de l'olor i el gust de gasoil, i a portar fins al poble camions cisterna per subministrar aigua potable als veïns.

L'empresa que gestiona el subministrament, Sorea, assegura que la seva activitat no és la causa de la incidència. Per tant, la contaminació -segons fonts de l'empresa, deguda a un "petit" vessament de gasoil- s'hauria produït en algun punt anterior a la captació d'aigua a la Font Gran.

El consistori va descartar ahir una hipòtesi que apuntava com a possible causant de la contaminació una fuita de gasoil al pavelló municipal. L'alcalde, Joan Miguel, va explicar que tot i que "el més fàcil és lligar això", al llarg del dia d'ahir van concloure que el carburant no havia pogut filtrar-se i contaminar el punt de captació.

La incidència es va produir dimecres de la setmana passada, quan la caldera de l'equipament esportiu es va espatllar i es va escapar gasoil (l'Ajuntament no ha determinat quants litres). El carburant va discórrer per una via asfaltada al llarg de 30 metres i es va acabar escolant per un desguàs. El gasoil hauria anat a parar al torrent fluvial de la Canaleta, que recull les aigües de la pluja.

En declaracions a Regió7, l'alcalde va negar que ara per ara hi hagi altres hipòtesis sobre la taula pel que fa l'origen de la contaminació.

"Pot trigar un dia com 15"

Avui se sabran els resultats de les anàlisis sobre la quantitat d'hidrocarburs a l'aigua. En funció del grau de concentració es determinarà si l'aigua és apta per al consum humà o no. Si ho és, el servei podria tornar a la normalitat avui mateix. Si no, cap font no ha volgut preveure quant temps trigaria. "Tant pot solucionar-se demà com trigar 15 dies", diu l'alcalde.

A l'espera dels resultats, Sorea assegura que segons tècnics consultats és molt probable que si l'aigua té gust i fa olor de gasoil el grau de contaminació sigui tal que no sigui apta per al consum humà.

Les anàlisis de Sorea s'estan estudiant als laboratoris d'Aigües de Barcelona.