L´Ajuntament i l´Esbart Vila de Sallent organitzen el festival L´Esbartada per mostrar la tasca de formació i creació de la dansa tradicional en els esbarts del territori durant el primer cap de setmana d´octubre.

El dissabte 1 d´octubre esdevindrà un taller a l´escola Torres Amat orientat a mestres, monitors d´escoles de dansa, dansaires i qualsevol interessat a càrrec de l´Espona Centre de la dansa tradicional catalana. El resultat de la formació es podrà veure l´endemà a 2/4 de 6 al Parc Municipal Pere Sallés, on tindrà lloc tota la programació de diumenge.

El dia 2 a primera hora es rebran els grups participants amb un esmorzar col·lectiu, ja que el festival pretén crear un espai de trobada i diàleg entre els dansaires de la zona. Seguidament, s´iniciarà la cercavila, amenitzada per l´Escola Municipal de Música Cal Moliner, amb els grups de l´escola de dansa i una ballada dels esbarts infantils i juvenils. Així mateix, el concert-vermut anirà acompanyat del grup El Paraigüa, precedint un dinar popular.

La mostra de danses pròpies del pobles serà a les 4 de la tarda amb La Bolangera de l´Esbart manresà, les Gitanes de l´Esbart Dansaire santvicentí, el Toc d´enramada sallentí i també amb la presència de l´Agrupació Cultural del Bages. El cap de setmana culminarà amb la ballada de tots els esbarts a les 6 de la tarda.

La trobada vol formar en noves tècniques i mostrar noves maneres d´entendre la dansa a partir de mètodes innovadors dels esbarts que fan créixer l´aprenentatge d´infants i adults. La directora de l´esbart sallentí, Núria Hontecillas, explica que per a l´entitat «és un gran pas gestionar un festival que busca una llarga trajectòria, ja que a la Catalunya Central hi ha poca oferta d´actes que fomenti el món de la dansa i la cultura», i que és «tot un repte» per a una agrupació que no arriba a l´any de vida.