L'aigua de l'aixeta de Monistrol de Montserrat no és potable. La presència d'hidrocarburs ha estat confirmada pels resultats dels estudis realitzats d'ençà que Sorea, l'empresa que gestiona el subministrament, alertés diumenge l'Ajuntament de l'olor i el gust de gasoil que tenia l'aigua.

L'Ajuntament de Monistrol va comunicar aquesta informació als veïns en una sessió informativa celebrada ahir a les sis de la tarda. El consistori recomanava des de diumenge a la tarda no fer servir aigua de boca; és a dir, ni beure-la ni fer-la servir per cuinar o raspallar-se les dents. Ahir va anar un pas més enllà i va prohibir-ne el seu ús.

La no potabilitat de l'aigua ha estat determinada per la prova de l'olor. L'empresa gestora de les aigües municipals, Sorea, va recollir a principi de setmana diverses mostres i les va portar als laboratoris d'Aigües de Barcelona perquè les analitzessin.

L'Ajuntament encara no ha dit quan tornarà a la normalitat el subministrament d'aigua potable. Això dependrà en bona part d'una de les principals incògnites que hi ha ara mateix sobre la taula: saber si el grau de contaminació puja, baixa o es manté.

Sorea tenia ahir els resultats dels dos primers dies d'anàlisis. La contaminació del segon dia és inferior a la del primer, però la regidora de Medi Ambient, Carme Pineda, va explicar ahir que amb només dues mostres no hi ha prou per saber si la tendència és negativa, positiva o estable. A final de setmana, quan es tinguin els resultats de més dies, es podrà afinar més la resposta i actuar en conseqüència.

Fins ara, la de l'olor és l'única prova que ha mostra de manera clara que l'aigua no és apta per al consum humà. L'Ajuntament explica que el marc legislatiu que regula la concentració d'hidrocarburs en l'aigua potable és incomplet. Alguns dels paràmetres que s'han estat mesurant no tenen límits clars i, per tant, no es pot afirmar amb la llei a la mà que s'hagi superat cap llindar.

Més camions cisterna

Des de diumenge s'ha subministrat als veïns aigua potable mitjançant camions cisterna on la gent podia omplir les seves garrafes. Fins ara era només un; avui passaran a ser-ne dos.

El servei començarà a les 9 del matí i acabarà al vespre. Al llarg del dia, els camions recorreran diversos punts del municipi i es portarà aigua a tots aquells veïns que tinguin dificultats per recollir-la.