Una quarantena d'entitats i associacions relacionades amb el sector de la discapacitat es reuniran a la segona edició de la Fira Discat de Sant Joan de Vilatorrada, que es va estrenar ara fa dos anys. El certamen tindrà lloc el divendres 30 de setembre a Cal Gallifa.

Les jornades adreçades als professionals giraran al voltant de la llei d'accessibilitat i l'esport inclusiu (les inscripcions són obertes). La conferència inaugural anirà a càrrec de l'escriptor Màrius Serra, que explicarà l'experiència personal amb el seu fill a través del llibre Quiet.

L'àmbit d'accessibilitat es debatrà a partir de la conferència Llei 13/2014 d'accessibilitat: Justificació i aplicació pràctica, en què se 'exposaran els punts clau i la seva executivitat, tant en l'àmbit de les administracions públiques com al sector privat. Anirà a càrrec de l'arquitecta Maria Victòria Pérez i de la terapeuta ocupacional Maria Josep Caldes. Pel que fa al segon bloc, que girarà al voltant de l'esport inclusiu, es presentarà el programa Barcelona Esport Inclou. Aquesta iniciativa proposa que la pràctica de l'activitat física es pugui fer sense límits i sense barreres. Mercè Jofra, cap del departament de Promoció Esportiva de l'Ajuntament de Barcelona, explicarà les línies bàsiques del projecte. Les jornades professionals es completaran amb una taula d'experiències amb exemples de superació personal que tindrà la col·laboració de diverses entitats.

Durant tot el matí es programaran tallers de conscienciació, en els quals participaran els alumnes de primària i de secundària dels centres d'ensenyament de Sant Joan de Vilatorrada. Per exemple, els de 4t i 5è de primària de les tres escoles del municipi participaran en una gimcana que es completarà amb tallers pràctics. Uns 270 nens i nenes seguiran un recorregut a través del fil argumental del conte El cassó d'en Gerard. La història recrea el dia a dia d'un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats, els obstacles que ha de superar... També podran aprendre el joc de bitlles catalanes i veuran una demostració de teràpia assistida amb gossos.

A la tarda es programaran activitats adreçades al conjunt de la ciutadania amb un espectacle de dansa integrada, demostració de teràpia canina, tallers d'escriptura de Braille, teatre i una demostració de zumba adaptat, entre altres propostes.

Discat mantindrà un espai propi per als expositors que donaran a conèixer les seves propostes. Una quarantena d'empreses i entitats del sector de la discapacitat d'arreu de Catalunya disposaran d'estands propis a l'exterior de Cal Gallifa, centre neuràlgic de la fira. L'alcalde de Sant Joan, Gil Ariso, destacava ahir que "és un orgull tenir una fira que ens situa al mapa i que ens compromet amb el pla d'accessibilitat per donar exemple". I afegia que "som un municipi sensible que creu en una societat homogènia. Hem de fer que les persones amb discapacitat tinguin les coses fàcils i que es comprengui la seva realitat".

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, subratllava que "la pedagogia que fa Discat és clau perquè infants i joves prenguin consciència que hi ha diferents realitats".