Monistrol substitueix l'aigua tres dies i mig després de detectar la contaminació

Sorea va anunciar que tallaria el subministrament aquesta mitjanit, però finalment no ho ha fet

23.09.2016 | 10:48
Una veïna de Monistrol recull aigua potable d´un camió cisterna

Monistrol de Monttserrat ha mantingut el servei d'aigua, aquest dijous a la matinada, en contra del que havia informat hores abans Sorea. L'empresa havia comunicat que tallaria el subminstrament d'aigua corrent aquest dimecres a la mitjanit, seguint la recomanació del Departament de Salut de la Generalitat, cosa que finalment no ha fet.

Malgrat l'anunci, però, els veïns disposen en aquests moments de subministrament provinent de Castellbell i el VIlar. Tot i així, es manté la prevenció de no usar-la per beure segons ha explicat l'alcalde Joan Miguel i Rodríguez. Al llarg d'aquest matí, el consistori ha de mantenir una reunió amb representants de Sorea amb el resultat de noves anàlisis sobre la taula.

L'empresa gestora, Sorea, va deixar de captar aigua de la Font Gran, d'on ve la contaminació i únic punt de captació d'aigua al municipi, aquest dimecres a les 23.30 h. El dipòsit per on passa l'aigua abans d'arribar a les llars, situat a la muntanya, va quedar totalment buit. Prèviament, Sorea havia procedit a netejar el dipòsit i la resta de components per tal d'eliminar qualsevol resta de contaminant.

Després de tallar la captació d'aigua, Sorea va tornar a omplir el dipòsit amb aigua nova mitjançant camions cisterna provinents de Castellbell i el Vilar. El servei, però, es preveu que no torni a la normalitat a totes les llars fins avui al migdia. El motiu és que l'orografia de la muntanya dificulta l'accés dels camions i això fa que el procés de tornar a omplir el dipòsit sigui lent. Un únic camió cisterna amb una capacitat de 20.000 litres es pot buidar cada vegada i es calcula que cadascun triga 45 minuts a completar el procés.

El restabliment del servei serà gradual. A causa de la pressió i la gravetat a partir de les quals funciona el sistema de distribució, hi ha cases que rebran l'aigua abans que altres. Sorea estima que abans de primera hora de la tarda s'haurà assolit un nivell d'aigua òptim per garantir que totes les cases de Monistrol rebin l'abastament d'aigua amb normalitat.

Restriccions en el consum

Però tot i que les llars rebran l'aigua, no la podran consumir com sempre. L'Ajuntament demanarà a la població al llarg del dia d'avui que es controli al màxim la despesa mentre no es restableixi la captació de la Font Gran i el dipòsit s'hagi d'omplir mitjançant camions.

L'alcalde, Joan Miguel, demana als veïns "ser responsables" perquè "el problema no s'ha solucionat" i aquesta és una "acció d'urgència". "Si ens podem dutxar cada dos dies en comptes de cada dia, doncs millor", diu.

Sanitat es cura en salut

Els resultats de les primeres anàlisis, fets públics pel consistori dimarts a la tarda, van confirmar que l'aigua té un grau de concentració d'hidrocarburs per sobre del normal i i no és potable.
El Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya va recomanar ahir al consistori que estengués la prohibició de no consumir aigua de boca a tots els usos domèstics. Per tant, Sanitat creia que l'aigua de Monistrol no només no era apta per beure, cuinar o raspallar-se les dents; tampoc no s'hauria d'utilitzar per dutxar-se, regar les plantes o fregar els plats.

La recomanació de la Generalitat de restringir al màxim el consum d'aigua tenia un ànim preventiu. No hi ha cap anàlisi que demostri que l'aigua no era apta per a usos que no impliquin ingerir-la o que passi per la boca.

L'única prova que fins ara ha confirmat que l'aigua no era potable a causa de la contaminació és l'olfactiva. Segons l'alcalde, les mostres analitzades als laboratoris superaven de llarg els valors òptims marcats per la legislació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Súria tallarà la sortida des del Poble Vell per la Plaça Clavé aquest dijous al matí

La circulació rodada quedarà interrompuda per les obres de semaforització que s'hi fan

Les ADF posen el territori a la vista

Les ADF posen el territori a la vista

?Les dotze càmeres de vigilància instal·lades al Bages i al Moianès han facilitat el control de...

Santpedor muntarà el cap de setmana un campament medieval amb més de cent recreacionistes

Santpedor muntarà el cap de setmana un campament medieval amb més de cent recreacionistes

La segona edició del Castra ad Aurum incorpora un sopar de taverna i la figura d'un trobador

El Vaticà obre el procés per beatificar Magí Morera, nascut a Sant Mateu de Bages

El Vaticà obre el procés per beatificar Magí Morera, nascut a Sant Mateu de Bages

El papa Francesc ha signat aquesta setmana el decret que reconeix les «virtuts heroiques» del...

L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema