En poblacions com Salt i Girona, on els ajuntaments respectius han pogut negociar una rebaixa "substancial" del cost dels serveis funeraris, un enterrament bàsic però que inclou tots els elements essencials suposa a una família una despesa de 1.596,39 euros. A Navàs, per aquest mateix preu, "no s'arriba a pagar ni el cost de la sala de vetlla" que hi ha al municipi, propietat del grup Mémora. El lloguer d'una sala de vetlla al tanatori local és de 1.643 euros.

Són dades que ha posat damunt la taula el grup d'Esquerra Republicana de Navàs -que és a l'oposició-, que en el darrer ple municipal va presentar una moció, aprovada per unanimitat, demanant a l'equip de govern que fes un estudi del cost dels serveis funeraris de Navàs, i que cerqués "de forma conjunta solucions per abaratir-lo".

La moció d'ERC va rebre tant el suport de l'executiu local (CUP) com de les altres dues formacions que hi ha al consistori (Convergència i PSC) i es va arribar a l'acord de crear una comissió que "treballi per aconseguir uns preus més justos per aquests serveis al municipi", segons va informar ahir la formació republicana.

Esquerra detalla que a l'estudi L'ús del tanatori i els seus efectes sobre la competència, elaborat per l'Autoritat Catalana de la Competència, es constata que "el Bages és de les comarques de Catalunya on el cost del lloguer d'una sala de vetlla és més alt", amb una mitjana, segons concreten, de 961,82 euros.

Aquesta xifra, subratlla ERC, "contrasta" amb la mitjana de Catalunya, "que és de 378 euros". Els republicans especifiquen que, segons la dada facilitada per l'alcalde de Navàs, en aquest municipi el lloguer de la sala de vetlla del tanatori local és de 1.643 euros, per tant, "més de quatre vegades superior que el de la mitjana catalana".

Amb aquestes dades a la mà, Esquerra denuncia que actualment contractar un enterrament al municipi surt substancialment més car que en la majoria de poblacions de Catalunya, i demana que se'n negociï un abaratiment.