L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha autoritzat aquest dijous al migdia l'ús de boca de l'aigua de Monistrol de Montserrat després de fer les inspeccions pertinents i estudiar la viabilitat del sistema de transvasament d'aigua amb camions cisterna. Des d'aquest dimecres a mitjanit una vintena de camions es dediquen a transportar aigua potable des de Castellbell del Vilar fins al dipòsit de Monistrol per garantir el subministrament a les llars del municipi. L'alcalde del municipi, Joan Miguel, ha explicat a l'ACN que, tot i que encara queda molta feina per fer, "es tracta d'un pas important per millorar el dia a dia a Monistrol". Miguel ha explicat que aquesta operativa es mantindrà fins que les anàlisis indiquin que l'aigua provinent de l'aqüífer ja no conté nivells d'hidrocarburs superiors als permesos.

Els veïns de Monistrol de Montserrat han començat a rebre aigua descontaminada a les seves llars aquest dijous al matí un cop el dipòsit de la població havia acumulat uns nivells suficients per subministrar l'aigua. Amb tot, fins aquest dijous al migdia ha continuat vigent la prohibició de fer ús de boca d'aquesta aigua, ja que faltava que el Departament de Salut pogués verificar que no hi havia cap perill per a la població si consumia aquesta aigua provinent de Castellbell i el Vilar.

El batlle de Monistrol, Joan Miguel, ha valorat molt positivament la notícia, ja que considera que "és un pas endavant per millorar el dia a dia a Monistrol". Davant d'aquest anunci, Miguel ha explicat que a hores d'ara ja s'han retirar els dos camions cisterna que hi havia instal·lats a la població per proporcionar aigua potable als veïns.

Tot i que l'operativa de transvasar l'aigua al dipòsit a partir de camions provinents de Castellbell i el Vilar és "costosa i té una gestió complicada", l'alcalde de Monistrol ha expressat que es mantindrà en peu "fins que no es resolgui el problema de contaminació de l'aqüífer". "Es tracta d'un pas més per anar sortint una mica d'aquest malson que han viscut els monistrolencs", ha apuntat Miguel.

D'altra banda, l'alcalde ha recordat que es manté vigent la recomanació de fer un "consum responsable" de l'aigua i, en concret, de reduir les dutxes al mínim; de no regar; de no emmagatzemar aigua o fer reserves; de tancar l'entrada d'aigua a les piscines; i, en general, de restringir qualsevol activitat que suposi un consum elevat d'aigua.

Pel que fa a les causes que haurien provocat la contaminació de l'aqüífer, l'alcalde ha explicat que encara s'estan investigant. Una de les hipòtesis, que ha anat perdent força amb els dies, era que l'aigua s'hauria pogut contaminar per una fuita de carburant que va patir dimecres passat la caldera de combustió que escalfa el pavelló esportiu de Monistrol.