Com treballar la memòria a partir de la història personal

La Fundació Catalunya-La Pedrera atén a Manresa una quinzena de persones amb malalties neurodegeneratives

23.09.2016 | 07:34
Com treballar la memòria a partir de la història personal

Millorar l´aspecte físic, cognitiu i de socialització de les persones amb malalties neurodegeneratives lleus tenint en compte la seva història personal. Aquest és l´objectiu del projecte REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut), que la Fundació Catalunya-La Pedrera impulsa des de fa 3 anys als 26 espais socials que té arreu de Catalunya, un dels quals és a Manresa.

Una quinzena de persones acudeixen, tres cops per setmana, a l´antic Club Sant Jordi, al carrer Caritat, on fan tallers d´estimulació cognitiva, exercicis físics adaptats a cada patologia i activitats de lleure i socialització. Segons el psicòleg del programa REMS de l´espai social de Manresa, Pol Franco, el projecte pretén fer «una atenció centrada en la persona» i, per aquest motiu, la temàtica dels exercicis «intenta incorporar elements de la història personal de cada un dels usuaris». En aquesta línia, a l´hora de generar els exercicis es basen «en els seus interessos, què els agrada fer o quines feines han tingut», perquè així «aconseguim també que es motivin molt més a l´hora de treballar, es coneguin més entre ells i la relació sigui més forta».

El programa ofereix als participants teràpies no farmacològiques dirigides a mantenir el màxim de temps possible la seva autonomia i les capacitats físiques i cognitives, i també ofereix informació i suport als seus cuidadors.

A banda de l´estimulació física, que és gimnàstica adaptada a les necessitats de cada usuari, un altre pilar del programa és l´entrenament cognitiu cerebral de diferent capacitats, com l´atenció, la memòria, el llenguatge, la planificació, l´orientació o el càlcul. Un altre aspecte important és el de la socialització, en el qual es fan tallers i manualitats, «un espai que aprofitem molt perquè es relacionin i treballin en equip», diu Franco. El programa també inclou activitats «per trencar la rutina», i enguany tenen previst visitar el Museu de la Tècnica i Món Sant Benet.

El projecte REMS de la Fundació Catalunya-La Pedrera va néixer per cobrir una necessitat no coberta fins a l´actualitat: millorar la qualitat de vida de persones amb malalties neurodegeneratives com ara l´Alzheimer, el Parkinson o altres, quan són a la fase inicial, amb graus lleus i moderats de la malaltia. Per a Pol Franco, aquest «és un moment ideal per poder treballar i instaurar estratègies que ajudin o minimitzin l´impacte de la memòria en la vida diària».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Súria tallarà la sortida des del Poble Vell per la Plaça Clavé aquest dijous al matí

La circulació rodada quedarà interrompuda per les obres de semaforització que s'hi fan

Les ADF posen el territori a la vista

Les ADF posen el territori a la vista

?Les dotze càmeres de vigilància instal·lades al Bages i al Moianès han facilitat el control de...

Santpedor muntarà el cap de setmana un campament medieval amb més de cent recreacionistes

Santpedor muntarà el cap de setmana un campament medieval amb més de cent recreacionistes

La segona edició del Castra ad Aurum incorpora un sopar de taverna i la figura d'un trobador

El Vaticà obre el procés per beatificar Magí Morera, nascut a Sant Mateu de Bages

El Vaticà obre el procés per beatificar Magí Morera, nascut a Sant Mateu de Bages

El papa Francesc ha signat aquesta setmana el decret que reconeix les «virtuts heroiques» del...

L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema