Com treballar la memòria a partir de la història personal

La Fundació Catalunya-La Pedrera atén a Manresa una quinzena de persones amb malalties neurodegeneratives

23.09.2016 | 07:34
Com treballar la memòria a partir de la història personal
Com treballar la memòria a partir de la història personal

Millorar l´aspecte físic, cognitiu i de socialització de les persones amb malalties neurodegeneratives lleus tenint en compte la seva història personal. Aquest és l´objectiu del projecte REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut), que la Fundació Catalunya-La Pedrera impulsa des de fa 3 anys als 26 espais socials que té arreu de Catalunya, un dels quals és a Manresa.

Una quinzena de persones acudeixen, tres cops per setmana, a l´antic Club Sant Jordi, al carrer Caritat, on fan tallers d´estimulació cognitiva, exercicis físics adaptats a cada patologia i activitats de lleure i socialització. Segons el psicòleg del programa REMS de l´espai social de Manresa, Pol Franco, el projecte pretén fer «una atenció centrada en la persona» i, per aquest motiu, la temàtica dels exercicis «intenta incorporar elements de la història personal de cada un dels usuaris». En aquesta línia, a l´hora de generar els exercicis es basen «en els seus interessos, què els agrada fer o quines feines han tingut», perquè així «aconseguim també que es motivin molt més a l´hora de treballar, es coneguin més entre ells i la relació sigui més forta».

El programa ofereix als participants teràpies no farmacològiques dirigides a mantenir el màxim de temps possible la seva autonomia i les capacitats físiques i cognitives, i també ofereix informació i suport als seus cuidadors.

A banda de l´estimulació física, que és gimnàstica adaptada a les necessitats de cada usuari, un altre pilar del programa és l´entrenament cognitiu cerebral de diferent capacitats, com l´atenció, la memòria, el llenguatge, la planificació, l´orientació o el càlcul. Un altre aspecte important és el de la socialització, en el qual es fan tallers i manualitats, «un espai que aprofitem molt perquè es relacionin i treballin en equip», diu Franco. El programa també inclou activitats «per trencar la rutina», i enguany tenen previst visitar el Museu de la Tècnica i Món Sant Benet.

El projecte REMS de la Fundació Catalunya-La Pedrera va néixer per cobrir una necessitat no coberta fins a l´actualitat: millorar la qualitat de vida de persones amb malalties neurodegeneratives com ara l´Alzheimer, el Parkinson o altres, quan són a la fase inicial, amb graus lleus i moderats de la malaltia. Per a Pol Franco, aquest «és un moment ideal per poder treballar i instaurar estratègies que ajudin o minimitzin l´impacte de la memòria en la vida diària».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Uns masovers d´Artés eviten ser desnonats perquè tenen una seixantena d´animals

Uns masovers d´Artés eviten ser desnonats perquè tenen una seixantena d´animals

La parella té gossos de caça, cabres, gallines, oques i un porc vietnamita

Artés torna el rellotge al vell campanar després d´un segle

Artés torna el rellotge al vell campanar després d´un segle

Un acapte popular impulsat per la revista L'Artesenc ha permès la recuperació

El Bages és la comarca catalana on és més car llogar una sala de vetlla

El preu mitjà als tanatoris bagencs és de 961 euros, mentre que al conjunt de Catalunya és de 358...

Enllaços recomanats: Premis cinema