Les persones que tenen alguna demència i les seves famílies disposen, des del maig del 2014, d'una "porta única" on trucar, que inclou tots els recursos necessaris concentrats per abordar la malaltia. Es tracta de la Unitat Ambulatòria de Demències del Bages, ubicada a l'Hospital de Sant Andreu, que és fruit del treball conjunt de la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) i la Fundació Althaia. La unitat, que l'any passat va atendre uns 2.000 casos (entre visites i consultes telefòniques), ha permès unificar i coordinar tots els recursos assistencials de les dues institucions en un únic espai, que s'ha convertit en el referent en la diagnosi de demències.

L'any passat, la unitat va tenir un total de 568 primeres visites, 1.418 seguiments programats i 641 consultes telefòniques. La majoria de pacients vénen derivats de l'atenció primària.

La concentració de recursos ha permès, segons la doctora Cristina Pardo, geriatra de la unitat, evitar duplicitats de recursos, perquè "moltes vegades hi havia una doble derivació dels pacients i fèiem dues visites, dos tacs i dues exploracions neuropsicològiques, i vam veure que l'ideal era ajuntar forces". D'aquesta manera, els metges de capçalera saben que han de fer una única derivació, que suposa un estalvi de temps i recursos.

Amb la creació de la Unitat Ambulatòria de Demències, "s'ha passat de tenir dues unitats petites amb un metge i una psicòloga a una unitat gran amb un equip multidisciplinari de professionals que treballen de forma coordinada", assegura Pardo. Això permet, tal com explica el neuròleg de l'equip, Josep Maria Soler Insa, fer "una atenció integral que també enriqueix els professionals, i això és bo per als malalts". Per la seva banda, el neuròleg Joan Catena recorda que la demència "és una malaltia crònica, progressiva i irreversible" i apunta que des de la unitat "agilitzem el procés" per tractar el pacient i se'n facilita el seguiment amb l'elaboració d'una històrica clínica compartida, de manera que "qualsevol professional pot tenir accés al seu informe a través de la plataforma informàtica".

A banda de valorar, diagnosticar i tractar els casos, també es tenen en compte, segons la infermera gestora de casos, Elena Rovira, "les necessitats socials dels pacients i els seus familiars", com la manca d'un cuidador, la necessitat d'intervenció de la treballadora social o el contacte amb l'Associació de Familiars d'Alzheimer i Altres Demències (AFA). En aquest sentit, s'orienta el pacient i els familiars dels recursos existents en funció de la seva necessitat.

Els responsables del servei han constatat que cada cop hi ha més coneixement i consciència al voltant d'aquestes patologies. Segons la Dra. Pardo, "abans, les persones anaven a la consulta quan la demència estava molt més avançada, però ara cada cop ho fan més quan comencen a tenir problemes de memòria "

La Unitat Ambulatòria de Demències del Bages, que atén pacients de totes les edats i de diferents graus, està formada per un equip de vuit professionals, tant de la FSSM com d'Althaia. El servei inclou un neuròleg (Dr. Josep Maria Soler Insa), dos geriatres (Dr. Joan Catena i Dra. Cristina Pardo), dues psicòlogues (Mari Cruz Crespo i Maribel Martínez), una infermera gestora de casos (Elena Rovira), una psiquiatra consultora (Dra. Marta Puig) i una treballadora social consultora (Elisabet Hernández).