Dos dels sectors actualment més identificatius de l´econòmica productiva del Bages, la mineria i la vinya, es donen la mà en un projecte experimental que s´ha batejat amb el nom de Breath.

L´objectiu essencial és analitzar quin potencial tenen els llots que provenen del procés que es fa a les instal·lacions mineres per separar específicament la potassa del mineral extret del subsòl. Aquests llots són una part del material que en surt i és el que va a parar als runams salins. Són, però, uns fangs molt rics en minerals.

El procés d´experimentació es concreta a hores d´ara en una vinya plantada amb la varietat de raïm mandó amb terres a les quals s´ha afegit aquest llot provinent de l´activitat extractiva de la potassa. De fet, els ceps estan plantats dins de les instal·lacions propietat de la mina a Vilafruns (Balsareny).

El projecte té una durada prevista d´entre 5 i 6 anys i en el seu desenvolupament hi prenen part ICL Iberia Súria&Sallent, el centre tecnològic Eurecat-CTM i Roqueta Origen.

Aquest mes de setembre es començaran a estudiar els primers fruits obtinguts de la vinya de mitja hectàrea plantada a Balsareny, on s´han aplicat aquest tipus de llots que procedeixen del subsòl del Bages. L´objectiu del projecte de recerca Breath és estudiar la viabilitat i valor afegit d´implantar aquest producte del procés de flotació de la planta d´ICL a Súria, com a enriquidor del sòl de cultiu de la vinya.

Segons explica l´enòleg de Roqueta Origen, Miquel Palau, «aquest projecte de col·laboració ens permet treballar i experimentar amb una varietat de raïm típica de la zona, el mandó, que s'havia extingit amb la fil·loxera, i ampliar així el coneixement que tenim d'aquesta varietat».

La tria respon a la voluntat de potenciar les possibilitats d´una varietat pròpia del territori, «ja que aquest és un projecte de recerca al Bages, i fer-lo amb mandó és una manera d'aprofundir en les varietats locals, en les quals nosaltres tenim molt d'interès. Treballar amb mandó en aquest projecte ens permetrà conèixer una faceta més d'aquesta varietat, i veure fins a quin punt la incorporació d'aquest subproducte li aporta uns matisos o uns altres», destaca.

Quan s´extreu el mineral de la mina, primer se separa l´argila que es recull en forma de llots i a continuació es procedeix a separar la sal de la potassa pel sistema de flotació a la planta de tractament. Els promotors del projecte de recerca destaquen que aquests llots presenten una gran riquesa mineral que «els fa especialment interessants com a esmena del sòl de cultiu de la vinya, ja que mesclant-los amb sòl, poden donar lloc a un vi de característiques diferenciades».

La responsable d´Innovació i Recerca d´ICL Iberia Súria&Sallent, Íngrid Picas, ha explicat que «un primer pas va ser plantar com a prova pilot ceps de la varietat merlot en aquest tipus de terra en unes bótes de fusta» a les instal·lacions de l´empresa. Seguidament, es va plantar la varietat mandó, i el resultat, segons defineix, «va ser un raïm de grau alcohòlic, acidesa, polifenols i color molt favorables per les tendències actuals del mercat, on es valoren vins amables i elegants».

Per la seva banda, la responsable del projecte d´Eurecat-CTM, Irene Jubany, destaca que «es tracta d´un treball conjunt que té l´objectiu d´innovar i potenciar projectes d´economia circular al Bages, estem fent el seguiment de la qualitat del sòl i el creixement dels ceps i de cara a la tardor del 2018 volem fer la primera vinificació».

Dins d´aquest projecte també s´ha restaurat una barraca de vinya i es rega amb aigua de pluja recollida de la recuperació paisatgística de l´antic dipòsit salí de Vilafruns.