Artés elaborarà el pressupost del 2017 en funció de les propostes dels veïns

El govern farà els comptes a partir dels projectes escollits pel poble en un procés participatiu

25.09.2016 | 00:00
Ple de constitució de l´Ajuntament d´Artés, el juny de l´any passat
Ple de constitució de l´Ajuntament d´Artés, el juny de l´any passat

A ajuntaments com els de Navàs, Sallent, Sant Vicenç de Castellet i Sant Joan, que ja apliquen els pressupostos participatius, s'hi sumarà, a partir de l'exercici de l'any vinent, el d'Artés, governat per ERC i la CUP. Ho farà, però, amb una diferència substancial: el pressupost municipal de l'any vinent no s'elaborarà fins que no finalitzi el procés de participació, de manera que els comptes es faran en funció de les propostes dels veïns. El procés, que inclou diferents assemblees i una consulta, ha de culminar el mes de gener amb l'aprovació dels comptes al ple municipal.
Amb el model de pressupost participatiu que ha engegat el consistori artesenc, no es posa "una quantitat fixa al capítol d'inversions i que la gent decideixi", com es fa en la majoria de casos, "sinó que primer fem el procés i els veïns trien, a través d'unes assemblees, què volen independentment de la quantitat econòmica", explica el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament d'Artés, Israel Falcó (CUP). Quan es disposi de tota la informació, el govern farà "el pressupost i intentarà assumir el màxim de propostes". D'aquesta manera, els comptes són "el màxim de participatius", diu Falcó.
El procés es va engegar divendres amb la primera assemblea de poble per explicar què són els pressupostos participatius i com s'elaboraran a Artés. A partir d'aquí, durant el mes d'octubre es faran diferents assemblees, per temàtiques i per zones, on es recolliran les propostes del veïnat. La idea, segons puntualitza el regidor, "és que es poden fer propostes per a tot el pressupost, exceptuant, és clar, la part d'estructures fixes".
El mes de novembre es preveu crear el Consell de Ciutadania, format per una dotzena de persones de les assemblees, que serà l'encarregat de recollir i debatre les propostes i posteriorment fer-les arribar a l'equip de govern, el qual, juntament amb l'oficina tècnica, les validarà i les pressupostarà. Les propostes es tornaran al Consell per acabar de debatre-les, i serà aquest òrgan qui convocarà una consulta amb les propostes definitives, a final de novembre o principi de desembre, que establirà quines són prioritàries. La idea inicial és que es pugui votar tant físicament com telemàticament durant dues setmanes.
Seguint aquest calendari, el consistori disposarà, a partir de mitjan desembre, de 15 dies per elaborar el pressupost i per negociar amb l'oposició la proposta, que és previst que s'aprovi el mes de gener. Els comptes participatius tindran encara un últim pas cap al mes de febrer, quan l'equip de govern explicarà, en una segona assemblea de poble, "com els ha elaborat, quins projectes s'han assumit i quins no i per què", amb la idea que l'assemblea "pugui validar si el procés ha estat correcte; es tracta de donar comptes del procés", assegura el regidor.
Els primers pressupostos participatius seran "una prova pilot i, a partir d'aquí, s'hauran d'anar millorant", diu Falcó. El govern d'Artés vol que "durant tot l'any hi hagi un treball i un debat per decidir com es gasten els diners, així el procés serà més complet".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Artés aprova demanar als alcaldes un estudi per a un servei funerari comarcal

La proposta la va presentar el grup de la CUP i va tenir el suport de tots els regidors del ple...

Sant Vicenç torna a posar en marxa la figura de l´agent cívic

L'objectiu és incidir en la millora de la recollida selectiva de deixalles

Passejada solidària amb els infants a Sant Joan

Es farà aquest diumenge, organitzada per Creu Roja

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

Després del greu aiguat del juny del 2000 l'ACA va redactar un projecte del qual només ha fet una...

Enllaços recomanats: Premis cinema