Santpedor va acollir ahir més d'un centenar de paradetes dedicades sobretot a l'alimentació, però també al tèxtil, entre altres productes, que es van repartir pel nucli antic. "Intentem oferir una activitat diferent de l'habitual, buscant un plus que ens diferenciï d'una fira convencional", explicava el regidor de Cultura, Educació i Participació Ciutadana, Agustí Comas. "És una fira que agrada a la gent de Santpedor. Fa venir els familiars i amics que no són d'aquí, i la gent se la fa seva". De fet, moltes associacions i entitats hi col·laboren estretament.

Sens dubte, un dels plats forts és la gran quantitat de paradetes i estands dedicats a productes alimentaris, dins la 26a Fira de Productes Naturals i Ecològics. "Són productes artesans i bons", comentava Diego Puerto, veí i visitant consolidat de la fira. Entre les parades, n'hi havia una que tenia un personatge d'allò més especial. "Els meus avis ja eren comerciants a Manresa, els meus pares també, i jo també n'he estat", explicava el Maurici, conegut com el Maurici de les olives. Amb una barretina vermella i un entusiasme contagiós, als 79 anys, anava oferint olives i cogombrets a tothom. "La meva filla s'encarrega de la botiga, però avui ella no podia venir i m'he quedat jo per ajudar".

Entre els productors, destacava també el petit espai de David Garcia, de la cervesa artesana Grenyut. L'any passat va iniciar el projecte i aquest era el segon any que participava a la fira. "És casa nostra, ens han acollit sempre molt bé i hem intentat créixer amb el poble", per això, explicava, han tret al mercat una cervesa en honor del poble. "Han fet el possible perquè nosaltres hi fóssim presents, i els hem intentat retornar el favor fent una cervesa commemorativa de la Fira de Sant Miquel i sobretot del poble". A més de les habituals paradetes d'embotits, també s'hi podien degustar tapes i fins i tot oli d'oliva de varietats autòctones de la comarca.

Malgrat no tenir dades de participació, aquest any l'Ajuntament ha decidit encarregar una enquesta per poder tenir més informació sobre els visitants: d'on vénen, si es consolida el públic o no, què hi troben a faltar, què creuen que hi sobra, etc. D'aquesta manera disposaran de més informació sobre la qualitat de la fira i podran actuar en conseqüència en properes ocasions.

Cultura popular

Com sol passar, les grans aglomeracions de gent es van produir al voltant dels actes més populars. La plaça de l'Església va quedar petita per acollir l'exhibició dels Castellers de Berga, els Picapolls d'Artés i els de Santpedor. Una taca multicolor de camises blaves, grogues i morades, vista des de l'entrada de l'església, feia patxoca, i més encara quan les tres colles van anar alçant petites torres, moment en el qual la plaça va aplaudir.

Uns minuts abans, a la plaça de l'Ajuntament, els Picarols de Santpedor havien aglutinat també una gran munió de gent per presenciar el ball de bastons. Uns carrers més enllà, una vuitantena de puntaires de Santpedor i la comarca seien al voltant de llargues taules, amb havaneres de música de fons.

A mig matí, els carrers ja es feien petits per encabir els visitants a la fira, i l'olor de brasa s'anava estenent per tota la vila. Una vedella oberta donava voltes en un braser, i a cada volta, una glopada de flaire s'estenia arreu.

La Fira de Sant Miquel de Santpedor va tornar a complir ahir un dels seus principals objectius: fer caliu i fer poble.