El debat sobre si s'ha de pagar per anar a buscar bolets ha tornat a posar-se sobre la taula amb l'arribada de les pluges que poden portar els primers fongs al bosc. Una vintena de pagesos i propietaris forestals de les comarques centrals es van reunir ahir a Cabrianes (Sallent) durant una jornada sobre els vedats de bolets a Catalunya. La gran majoria es va mostrar favorable que el Govern apliqui una taxa als boletaires, però només si els ingressos recaptats retornen al bosc i es destinen a la gestió forestal.

El 80% dels boscos catalans són privats, però els propietaris forestals es queixen que molta gent no n'és conscient. Per aquest motiu, el responsable del sector forestal d'Unió de Pagesos, Josep Rius, demana que la llicència o la taxa per anar a buscar bolets vagi acompanyada d'un curset de bones pràctiques al bosc.

La jornada d'ahir va tenir la intervenció de la investigadora de l'Institut Forestal Europeu Elena Gorriz, qui va posar d'exemples altres països com Itàlia, on una part de la quota de l'aigua es destina a la gestió forestal per fer front a la problemàtica d'incendis que viu el país. Gorriz va posar en relleu que la gestió forestal també és necessària per garantir els bolets del futur. "Si no fem res en la gestió dels nostres boscos, la població de bolets i especialment els que ens mengem disminuirà molt. La gestió forestal val uns diners i la taxa boletaire podria servir per fer-la", ha explicat Gorriz.

A Catalunya, es calcula que més de 2 milions de persones acostumen a anar a buscar bolets durant la tardor, una xifra que representa el 33% de la població. "Això és una pressió molt forta sobre el bosc", destacaven ahir els propietaris forestals reunits a Cabrianes. Per aquest motiu, el sindicat Unió de Pagesos va organitzar aquesta jornada sobre els vedats de bolets a Catalunya. La xerrada va servir per posar damunt la taula la necessitat d'aplicar una taxa per anar al bosc a buscar bolets, però els assistents van insistir que cal que els ingressos recaptats retornin al bosc en forma d'ajudes als propietaris per tal de poder fer gestió forestal.

Josep Rius, responsable del sector forestal d'Unió de Pagesos, apuntava en aquest sentit que "si la taxa ha de servir per pagar funcionaris no servirà de res, però si ha de retornar al bosc és una bona opció tenint en compte que el bosc cada cop té un rendiment més baix".