Atendre d´una millor manera els malalts amb demències en un estat ja molt avançat és un dels principals reptes a què s´enfronten els professionals que treballen amb aquestes persones. Avui, la Jornada de l´Alzheimer del Bages n´ha reunit prop de 160, que han compartit experiències i conegut noves maneres d´actuar amb aquests malalts. La jornada, que enguany ha arribat a la 12a edició, està organitzada per la Fundació Sociosanitària de Manresa, l´Associació de Familiars d´Alzheimer i la Regió Sanitària de la Catalunya Central del CatSalut.

Una de les experiències innovadores que s´ha presentat a la sessió d´aquest matí de la jornada ha estat l´aplicació del mètode Montessori, conegut en l´àmbit de l´educació infantil, en malalts amb demències avançades. Cristia Buza, neuropsicòloga de la Fundazioa Matia de Sant Sebastià, entitat que va introduir aquesta metodologia a l´estat, ha explicat que "en persones amb demències avançades els mètodes convencionals no serveixen". El mètode Montessori es basa en activitats quotidianes i en aprofitar els recursos de què encara disposa el cervell de la persona malalta. En paraules de la neuropsicòloga, "la seva filosofia planteja que és el professional el que s´ha d´adaptar a la persona amb demència i no al revés".

La jornada d´avui també ha servit per presentar els resultats del programa Cuidador Expert que, després d´una primera experiència pilot, s´implantarà ja de manera regular al Bages de la mà de la Fundació Sociosanitària de Manresa. El programa Cuidador Expert és un programa de suport als cuidadors de malalts amb demències en el qual aquests aprenen a partir de l´intercanvi d´experiències amb d´altres cuidadors. Consta de 9 sessions d´una hora i mitja de durada que són conduïdes per un "cuidador expert", una persona que coneix de primera mà les diferents situacions que viuen la resta d´integrants del grup.

La Jornada de l´Alzheimer del Bages continua aquesta tarda amb diferents tallers pràctics: un sobre el mètode Montessori, un altre sobre Arteràpia i l´últim sobre com ens cuidem per poder cuidar.