El projecte que preveia implantar l'any vinent el sistema de recollida de residus porta a porta a Navarcles ha quedat aparcat en un calaix. Així ho ha confirmat el regidor de Medi Ambient, Ramon Serra, després que en el ple de dimarts la proposta sobre el plec de condicions per a la contractació de l'empresa que hauria de dur a terme el servei, es va retirar per manca de consens. Només l'equip de govern de Sumem i ERC, a l'oposició, s'hi van mostrar a favor. La resta de grups (CUP, CDC i ICV) van expressar la seva intenció d'abstenir-se en la votació.

Tot i que la proposta s'hauria aprovat, el govern considera necessari que aquest tema tingui el suport unànime de tots els grups. Serra pensa que la implantació d'aquest servei "és un un canvi de procediment molt important i creiem que tots els grups polítics han d'estar per aquesta qüestió". La manca de suport va portar al govern a retirar del ple la proposta després de debatre-la i abans de la votació. Segons el regidor, "no la tornarem a presentar, ho deixem tancat al calaix i si els altres grups ho volen treure ja en parlarem, però per iniciativa pròpia no ho farem".

Sumem, que governa en minoria l'Ajuntament de Navarcles amb cinc regidors, només tenia assegurat el vot a favor d'ERC. En canvi, la CUP (amb dos regidors), CDC (amb 4) i ICV (amb un) van manifestar la seva intenció d'abstenir-se. Això va propiciar la retirada de la proposta perquè "no volíem posar en funcionament una cosa d'aquesta envergadura sense que al ple hi hagués, sinó unanimitat, almenys la majoria de grups i regidors a favor", assegura Serra. El regidor lamenta també que totes les formacions s'hagin pronunciat a favor del porta a porta però que a l'hora del ple, "per unes raons o altres, es volguessin abstenir" amb la qual cosa "sembla que se'n rentin les mans".

El govern navarclí, que fa un any que treballa en el projecte, tenia previst aprovar aquest dimarts el plec de condicions del concurs per contractar l'empresa que duria a terme el servei. El consistori preveia contractar l'empresa abans d'acabar l'any i iniciar la campanya d'informació i implantació del sistema per posar en marxa la recollida porta a porta al voltant del mes de març de l'any vinent.

Actualment, el percentatge de reciclatge del municipi de Navarcles és del 26% i l'objectiu, amb la implantació del nou sistema, era arribar a la xifra òptima del 70%. Segons el regidor, "si es vol augmentar el reciclatge, aquesta és l'única sortida". Navarcles seria el tercer municipi del Bages que aplicaria el sistema de recollida de residus porta a porta que ja duen a terme Santpedor i Artés.