L'Ajuntament de Navàs ha realitzat unes primeres xerrades informant de la 3a edició dels pressupostos participatius. Les xerrades s'han realitzat a la Sala d'actes de la Biblioteca, al barri de la Residència, al barri Cal Miquel, i als nuclis del Mujal, Palà de Torroella i Castelladral.

Enguany els pressupostos participatius incorporen algunes novetats, i d'entrada la més destacada és la de l'augment de l'import que es destinarà a aquest procés de participació ciutadana, passant dels 70000 € de l'edició anterior a destinar-hi un import de 120000€.

Des de l'Ajuntament es valora positivament la participació en els anteriors processos tot comparant-los amb processos semblants realitzats a altres poblacions, al mateix temps també s'ha treballat per millorar-ne el funcionament i és per això que enguany s'introdueixen un seguit de novetats. Hi haurà 3 apartats diferents de votació i es destinaran a cadascun d'ells 40000€.

En el 1r apartat anomenat «Què milloraríeu», l'ajuntament és conscient que hi ha moltes àrees en les que la ciutadania hi pot veure mancances per tant fem que els que participin en el procés marquin prioritats i cada navassenc emetrà 2 vots a alguna de les partides proposades i ja existents en àmbits com activitats culturals, edificis i instal·lacions esportives, festes, fires, formació per l'ocupació, joventut, manteniment de camins, manteniment de carrers, XALAR a secundària i jardineria. Amb el total de vots emesos mitjançant una regla de tres s'assignarà un valor econòmic a cada vot i aquests aniran a reforçar les partides anteriors.

El 2n i 3r apartat són propostes que farà la ciutadania, i a disposició de les quals hi posarem els nostres serveis tècnics. El 2n apartat s'anomena «Fem-ne una de grossa», en aquest s'hi acceptaran propostes d'un pressupost de més de 20000€ i un màxim de 40000€, en aquest cas la ciutadania només podrà emetre un vot i només sortirà escollida una única proposta. Si la proposta escollida no tingués el cost màxim els diners sobrants s'afegirien al 3r apartat.

El 3r apartat s'anomena «Els petits canvis són poderosos», en aquesta opció s'acceptaran propostes d'imports des de 500€ fins a un màxim de 20000€ En aquest cas es segueix el funcionament dels anys anteriors i els navassencs podran emetre 5 vots i s'escolliran les propostes que tinguin un major percentatge del seu pressupost assolit fins a finalitzar els diners assignats a aquest 3r apartat.

Les propostes es podran presentar fins el dilluns 24 d'octubre a les 14h al correu electrònic participacio@navas.cat, o bé presencialment a l'OAC.

Les votacions començaran el 9 de novembre i finalitzaran el 22 de novembre a les 14 hores, aquella mateixa tarda hi haurà un recompte públic per veure com es destinen els diners.

En el procés de votació hi pot participar qualsevol navassenc o navassenca que tingui els 16 anys fets el 22 de novembre de 2000.