La CUP de Navarcles s'ha mostrat disposada a "reconduir la situació" i tirar endavant el projecte de la recollida d'escombraries porta a porta, que l'equip de govern de Sumem va decidir aturar al ple de dimarts per la manca de consens polític. Per la seva banda, el grup municipal d'ERC considera "greu" l'aturada del projecte, al qual donava suport, i lamenta "la manca de voluntat" d'algunes formacions per arribar a un acord.

En el ple de dimarts, la corporació municipal havia de votar el plec de clàusules per a l'adjudicació del servei. En vistes que no hi hauria un acord unànime, que el govern considerava necessari per a la implantació del nou servei (ja que CDC, ICV i la CUP havien manifestat la seva intenció d'abstenir-se), l'equip de govern, que en un primer moment només comptava amb el vot favorable d'ERC, va decidir retirar el punt sense sotmetre'l a votació i desar el projecte en un calaix.

La CUP, segons afirma en un comunicat, inicialment havia decidit abstenir-se en la votació perquè "tot i estar a favor del porta a porta creiem en uns serveis públics no externalitzats a empreses privades com s'estava proposant". Per això, defensa que fer la recollida de residus amb una empresa municipal "permet prestar el mateix servei d'una manera molt més barata, ja que no es paga l'IVA i no existeix benefici industrial". No obstant això, la CUP, "davant el xantatge de retirar el punt i no sotmetre'l a votació per part de Sumem si no s'aprovava per unanimitat", va decidir votar-hi favorablement "en un gest impensable davant qualsevol altre privatització". El punt, però, ja no es va votar.

Des de la CUP, asseguren que han defensat "des de fa més de 10 anys el sistema de recollida porta a porta com l'única manera de fer sostenible ecològica i econòmicament la recollida de residus". A més, afirmen que han presentat la proposta al ple dues vegades, que han estat rebutjades. La darrera, recorden, el 2008 amb els vots en contra de CiU, PSC i ICV. Per tot plegat, la formació conclou que "si es tracta de reconduir la situació i tirar endavant el porta a porta" poden "comptar amb la CUP per fer-ho" i espera "que la resta de partits tinguin la mateixa predisposició" sense convertir la situació "en una lluita partidista de desgast".

ERC fa una crida a la reflexió

Per la seva banda, el grup municipal d'ERC ha qualificat de "greu" l'aturada del projecte de recollida selectiva impulsada per l'equip de govern, al qual la formació, a l'oposició, donava suport. Consideren que la retirada del projecte "davant els dubtes, reticències i retrets entre govern i part de l'oposició, estronca tota la feina dels mesos anteriors".

Des de la formació republicana, es denuncia manca de voluntat d'algunes formacions per arribar a un acord i es lamenta que "alguns grups polítics preferissin esperar a la sessió plenària per plantejar dubtes i expressar retrets en comptes d'haver aprofitat els mesos de treball anteriors per poder arribar al consens necessari". En aquest sentit, fa "una crida a la reflexió per part de tothom".

Per als republicans, el model de recollida porta a porta és l'aposta a seguir i seguiran treballant per fer realitat el projecte. Asseguren, també, que no entenen "com no s'ha pogut arribar al consens necessari per poder tirar-lo endavant" alhora que espera "que s'acabi imposant el sentit comú".

El govern de Navarcles tenia previst aprovar dimarts el plec de clàusules per adjudicar el servei, que es volia posar en marxa el mes de març vinent. De moment, però, el projecte està aturat.