La segona Fira Discat consolida Sant Joan com a fòrum de referència

Discat accentua el seu rol de conscienciació entre els joves i infants que experimenten en primera persona les dificultats que afronten les persones amb discapacitat

30.09.2016 | 16:18
La segona Fira Discat consolida Sant Joan com a fòrum de referència
La segona Fira Discat consolida Sant Joan com a fòrum de referència

Durant tota la jornada d´avui Sant Joan de Vilatorrada celebra la segona edició de la Fira Discat. El certamen ha fet un pas endavant en aquest segon any i es consolida com a espai de referència per a professionals, entitats i administracions que treballen en l´àmbit de la discapacitat. En paral·lel, Discat accentua la sensibilització a la ciutadania i especialment als joves i infants de Sant Joan de Vilatorrada per acostar-los la realitat de les persones amb discapacitat. El certamen reuneix més de 200 professionals del sector a Cal Gallifa, centenars d´alumnes de primària i secundària i una quarantena d´empreses i institucions des de primera hora del matí.

Importància de persistir

En els parlaments de benvinguda de la Fira Discat, l´alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, ha apuntat que "el mèrit de la fira és persistir i donar continuïtat a una idea que comporta molta feina, però que val molt la pena. Les administracions hem d´acostar la realitat de les persones amb discapacitat a la societat". La regidora de Benestar Social i Envelliment Actiu i Salut de l´Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, Xus Segura, ha volgut "donar les gràcies a totes les persones, empreses i institucions que heu fet possible la fira". Per la seva part, la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i responsable de l´àrea d´Atenció a les Persones, Meritxell Budó, ha apuntat que el servei de teleassistència de la Diputació de Barcelona, que està adaptat per a persones amb discapacitat auditiva i amb limitacions de mobilitat, "vol passar dels 71.000 usuaris actuals als prop de 100.000 en tres anys". Finalment, el director general de Protecció Social de la Generalitat, Joan Ramon Ruiz, ha valorat "que un municipi petit com Sant Joan tingui la iniciativa d´organitzar una fira com Discat" i ha destacat que la Generalitat defensa l´autonomia personal de les persones amb discapacitat i impulsa el procés participatiu per desenvolupar la llei de No Discriminació.

Canviar la mirada

El reconegut escriptor i periodista Màrius Serra ha protagonitzat una de les intervencions més seguides del matí. Serra ha explicat un conte en què ha repassat algunes de les vivències que va afrontar amb el seu fill Llullu, afectat per una malaltia greu que li limitava la seva mobilitat. Màrius Serra ha reivindicat que per afrontar la convivència amb una persona amb discapacitat "la mirada de cadascú té molt més poder del què us pugueu imaginar" i ha fet veure a l´auditori que "depèn de nosaltres canviar la mirada davant les persones amb discapacitat. Cal prendre consciència que l´única via per anar endavant i superar els obstacles de la convivència diària és cercar l´harmonia i acceptar la realitat". Serra ha fet referència al seu llibre Quiet, en què relata l´experiència viscuda amb el seu fill, que finalment va acabar morint.

Llei d´accessibilitat i esport inclusiu

Les jornades adreçades als professionals han continuat analitzant la Llei d´accessibilitat i l´esport inclusiu. La conferència Llei 13/2014 d´accessibilitat: Justificació i aplicació pràctica en ha exposat les claus de la nova legislació i la seva aplicació pràctica tant en l´àmbit de les administracions públiques com al sector privat. Ha comptat amb la intervenció de l´arquitecta Victòria Pérez i de la terapeuta ocupacional Maria Josep Caldes. En matèria d´esport inclusiu, s´ha presentat el programa Barcelona Esport Inclou que fomenta la pràctica de l´activitat física es pugui fer sense límits i sense barreres. Mercè Jofra, cap del departament de Promoció Esportiva de l´Ajuntament de Barcelona, ha protagonitzat la intervenció. Les jornades professionals s´han completat amb una taula d´experiències amb exemples de superació personal que comptarà amb la col·laboració de les entitats Ampans, Federació ECOM, APSOCECAT i Fundació Privada Àuria.

Cloenda amb humor

Les ponències del matí a la Sala de Cal Gallifa han tingut un punt i final amb tocs d´humor. El jove manresà Marc Buxaderas ha explicat en clau de comèdia el seu dia a dia. Buxaderas es desplaça amb cadira de rodes i ha relatat les vivències amb persones gens sensibles a la seva situació. El jove manresà ha demanat que la societat entengui que les persones amb discapacitat poden tenir autonomia i recursos i ha reivindicat un canvi de xip a l´escola en què es faci pedagogia i s´ajudi a canviar la mirada que la societat té sobre les discapacitats. La seva intervenció ha acabat amb un càlid aplaudiment de l´auditori que omplia Cal Gallifa.

Conscienciació

Durant tot el matí s´han programat tallers de conscienciació que han comptat amb la participació dels alumnes de primària i de secundària dels centres d´ensenyament de Sant Joan de Vilatorrada. Els alumnes de 4t i 5è de Primària de les tres escoles del municipi han completat una gimcana en què s´han posat a la pell de les persones amb discapacitat experimentant les seves pròpies limitacions. Més de 250 infants han seguit un recorregut a través del fil argumental del conte El cassó d´en Gerard, de l´autora Isabelle Carrier. A més, han pogut jugar a tennis taula, bàsquet o vòlei coneixent les dificultats que han de superar les persones amb discapacitat.

Alumnes de secundària

Els alumnes d´ESO i Batxillerat han assistit a xerrades i col·loquis en què han conegut casos de persones que practiquen esport a partir de les exposicions de la Federació Catalana d´Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual.

Activitats per al conjunt de la ciutadania

Durant tota aquesta tarda es multipliquen les activitats adreçades al conjunt de la ciutadania. Hi ha espectacles de dansa integrada, demostracions de teràpia canina, tallers d´escriptura de Braille, passejades a cavall i una demostració de zumba adaptat. En paral·lel, el Banc de Sang i Teixits organitza un acapte de sang davant de Cal Gallifa.

L´Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada organitza la fira amb la col·laboració del Consell Comarcal del Bages, de la Diputació de Barcelona i del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Artés aprova demanar als alcaldes un estudi per a un servei funerari comarcal

La proposta la va presentar el grup de la CUP i va tenir el suport de tots els regidors del ple...

Sant Vicenç torna a posar en marxa la figura de l´agent cívic

L'objectiu és incidir en la millora de la recollida selectiva de deixalles

Passejada solidària amb els infants a Sant Joan

Es farà aquest diumenge, organitzada per Creu Roja

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

La Farinera de Sant Vicenç reclama accions a la riera de Castellet previstes fa 15 anys

Després del greu aiguat del juny del 2000 l'ACA va redactar un projecte del qual només ha fet una...

Enllaços recomanats: Premis cinema