Es diu Discat però, en realitat, és la Fira de les capacitats. Així ho va demostrar el certamen celebrat ahir, per segona vegada, a Sant Joan de Vilatorrada. El municipi va esdevenir, per un dia, la capital catalana de les discapacitats i es va convertir en el punt de trobada d´usuaris, professionals, entitats, empreses i administracions que van compartir la seva experiència a través de conferències, tallers, debats i demostracions. La jornada va servir també per sensibilitzar a la ciutadania i visualitzar «les altres capacitats».

«La muntanya russa de les emocions que comporta conviure amb la discapacitat» la va deixar clara d´entrada l´escriptor i periodista Màrius Serra, que va ser l´encarregat de pronunciar la conferència inaugural que, a mode de conte, va exemplificar l´experiència viscuda durant els nou anys i mig de vida del seu seu fill, el Llullu, afectat de paràlisi cerebral, i que ha plasmat en el llibre Quiet. Una experiència de la qual n´ha tret una conclusió clara: «tot està en la nostra mirada». L´amena, però a l´hora colpidora, reflexió de Serra va saccejar la consciència de l´auditori format per professionals però també per estudiants de secundària, a qui es va dirigir en especial. «La discapacitat ens ensenya a mirar. La mirada no té limitació i té la capacitat d´il·luminar o enfosquir la realitat», va dir.

El reconegut escriptor va reivindicar que per afrontar la convivència amb una persona amb discapacitat «la mirada de cadascú té molt més poder del què us pugueu imaginar» i que «depèn de nosaltres canviar la mirada davant les persones amb discapacitat». I afegia que «cal prendre consciència que l´única via per anar endavant i superar els obstacles de la convivència diària és cercar l´harmonia i acceptar la realitat».

I, precisament, per aprendre a mirar, portes enfora de Cal Gallifa, els nens i nenes de primària de les escoles de Sant Joan experimentaven les seves capacitats a la pell d´una persona amb discapacitats a través d´una gimcana i tallers de conscienciació. Mentre un grup intentava dibuixar amb els peus perquè no podia utilitzar els braços, un altre encaixava peces en un joc de taula amb els ulls tapats prenent consciència del que comporta la ceguesa. Desplaçar-se amb una cadira de rodes i les dificultats en la mobilitat que això comporta era una altra de les activitats d´educació en valors que va incloure la Fira Discat.

Més de 200 professionals

Les jornades professionals, que van runir més de 200 persones a Cal Gallifa, van girar al voltant de la llei d´accessibilitat i l´esport inclusiu. D´una banda, es van exposar les claus de la nova legislació i la seva aplicació pràctica tant en l´àmbit de les administracions públiques com al sector privat. De l´altra, es va presentar el programa Barcelona Esport Inclou, una iniciativa que proposa que la pràctica de l´activitat física es pugui fer sense límits i sense barreres, promovent l´esport inclusiu. Es van completar amb una taula d´experiències amb exemples de superació personal.

Demostracions terapèutiques

Paral·lelament a tota l´activitat, una quarantena d´empreses i entitats del sector de la discapacitat d´arreu de Catalunya van tenir durant tot el dia els seus estands a l´exterior de Cal Gallifa. Hi havia des de distribuidores de cadires de rodes, ortopèdies o el servei local de teleassistència fins a nombroses entitats del sector com Ampans o la Casa Social del Sord. Algunes oferien demostracions com l´Associació de Teràpies Assistides amb Animals de Girona (ATAGI), que cridava l´atenció dels visitants amb les demostracions d´assistència que feien els dos seus gossos com treure el jersei al seu amo o estendre una catifa.

Amb tot plegat, la Fira Discat de Sant Joan va posar les eines per «canviar la mirada» davant les discapacitats, tal i com reclamava Màrius Serra.